Mediji su puni seksisitičkih naslova, fotografija i izjava.

Najpopularnije su one koje vole da eksponiraju donje ekstremitete i grudi, one čija se pevačka karijera završila pre nego što je i počela, ali su zato pozvane da daju izjave o svemu i svačemu – od vakcina do cepanja atoma. Ovde bih završila sa “estradnim zvezdama”.

8. mart

Uticaj tih istih medija se prenosi na mlade ONE koje se ugledaju na gore pomenuti životni model. Za primenu ovog “leka” nije potrebno da se posavetujete sa lekarom ili farmaceutom, potrebno je samo da nemate škole. Recept je sledeći: Ofarbaj kosu, izbeli zube, stavi fiksnu protezu, ugradi silikone, “izgeliraj” nokte, iskvarcuj se i kreni u lov na muškarca. Ovde se i pojam muškarca izvitoperio, ali nećemo sad o tome.

ONE 2 koriste isti recept kao i ONE s tom razlikom što su školovane. ONE 2 obavezno imaju diplomu neke više škole ili privatnog fakulteta. Do završetka školovanja im je ostalo još nekoliko rata. Šutnule bi slovo na ulici da ga, kojim slučajem, sretnu!

ONE 2 rade. Markirane su kao najgore “KUČKE” na poslu. Bezobrazne su prema kolegama, nevaspitane, gaze sve ispred sebe… ili njihovim rečnikom rečeno: Ona samo opravdava svoju platu i implementira sveže ideje u postizanje targeta. Ona samo želi bonus. Ona samo želi mnogo novca i brak sa “nekim uticajnim, dobro situranim muškacem”. Deca joj nisu ni malom mozgu. Šta! Da joj se muvaju po kući (koju je upravo preuredila), plaču, kašlju, viču, postavljaju pitanja… Ona samo nema pojma ni o maršu praznih šerpi, ni o Klari ni o Rozi, koje bi s pravom bile očajne videvši šta je nama njihova borba dala.

Naravno da ONA3 zauzima treće zapaženo mesto. ONA3 se školovala, zaposlila, udala, ima decu, provodi vreme sa porodicom, čita knjige bez slika, ide u pozorište i bioskop… Ukratko ONA3 je aut, smaračica, staromodna, slučaj za izbegavanje.

ONA4 je “najgora moguća varijanta”. ONA4 se školovala, zaposlila, udala, dobila decu, dala otkaz na poslu da bi istu decu gajila “kako Bog zapoveda”, provodi vreme sa porodicom, čita knjige bez slika, ide u pozorište i bioskop… Ukratko ONA4 je “luda žena” i “slučaj za izbegavanje”.

ONA4 dobija za 8. mart od svoje dece cvet. Cvet koga su deca izabrala jer u njemu vide maminu lepotu.

Zbog sećanja na generacije žena koje su se borile za osnovna prava žena, od prava glasa, preko prava na obrazovanje, na imovinu, na ličnost, do prava na jednaku platu za jednaki rad, te zbog svih onih koje su u toj borbi bile omalovažavane, degradirane ili naprosto ubijene…

Srećan Vam 8. mart!

Đurđa Kadijević

Similar Posts