Bezbednosne mere u saobraćaju

Vežem sigurnosni pojas.

Sigurnosni pojas smanjuje rizik od izletanja iz vozila i ozbiljnih povreda za oko 40 do 65%. Pričvrstite sigurnosni pojas.

Koristim sedišta sa sigurnosnim pojasevima za decu.

Sredstva za ograničenje kretanja dece, kao što su sedišta za bebe ili mlađu decu, veoma su efikasna u prevenciji smrtnih ishoda sudara i u populaciji odojčadi i male dece, ali i starije dece koja su putnici u saobraćaju na putevima.
Sredstva za ograničavanje kretanja dece dovode do smanjenja stope smrtnosti u sudarima vozila od 71% (odojčad) i 54% (mala deca).

Kada pijem ne vozim.

Vožnja u pijanom stanju povećava rizik od sudara kao i verovatnoću smrtnog ishoda ili ozbiljne povrede. Usvajanjem zakona koji zabranjuje vožnju u pijanom stanju i njegovom strogom primenom može da se smanji broj smrtnih ishoda na putevima za 20%. Nikada nemojte voziti u pijanom stanju.

Ne koristim opojna sredstva pre i u toku vožnje.

Vozač je odgovoran za sve živote u vozilu.

Poštujem ograničenje brzine.

Brzina ubija sve osobe koje koriste puteve – vozače, pešake i bicikliste. Smanjenje prosečne brzine od 5% može da dovede do smanjenja broja ukupnih sudara za čak 30%.

Kada osetim umor prekidam vožnju.

Bolje je odspavati nekoliko sati nego nastradati na drumu.

Ne koristim mobilni telefon u toku vožnje.

Korišćenjem mobilnog telefona u vožnji vaša pažnja se smanjuje za 50%.

Prilikom vožnje bicikla i na motoru nosim zaštitnu kacigu.

Kod većine osoba koje su na motorciklu doživele povredu glave ishod je bio – smrt. U skoro 40% slučajeva, kaciga smanjuje rizik od pogibije, a u 70% slučajeva – rizik od ozbiljne povrede. Nosite kacigu.

Ne prelazim ulicu van pešačkog prelaza ili kada je na semaforu crveno svetlo.

Pešake i bicikliste je teško uočiti na putu, što povećava rizik da oni budu povređeni. Ako nosite odeću svetlih boja ili onu koja odbija svetlost, olakšaćete drugim učesnicima u saobraćaju da vas primete i time izbegnu sudar sa vama.

Nosim zaštitni fluoroscentni prsluk kada se krećem oko vozila na putu.
Omogućite drugima da vas vide na putu.

Similar Posts