Recept za posni slavski kolač

 

Priprema
1.
Kiselu vodu zagrejati da bude mlaka. U 1 dl te mlake vode staviti šecer i kvasac da nadođe.
Brašno pomešati sa preostalim sastojcima: dodati rastopljen odstajali kvasac i umesiti, uz postepeno dodavanje ostatka kisele vode, glatko meko testo koje se ne lepi za ruke.

2.
Pokriti testo i ostaviti ga da se udvostruči.

3.
Nakon toga na pobrašnjenoj podlozi premesiti testo

4.
Prebaciti testo u podmazan pleh i ostaviti ga da narsta dok ne udvostruči veličinu.

5.
Zagrejati rernu na 200 stepeni i peći kolač do rumene boje.

6.
Možete ga pre pečenja premazati uljem.

7.
Površinu slavskog kolača premažite prokuvanim štirkom /2 dl vode i 2 kasike brašna/ zbog lepšeg sjaja i boje, a i ukrasi se bolje lepe.

8.
Ukrase pravite od mešavine mekog brašna i gustina uz malo soli i vode da se umesi tvrđe testo.

Nadošao, ukrašen kolač premažite uljem i pecite oko 40 minuta, prvo na jačoj pa na slabijoj vatri. Gotov kolač prekrite salvetom i ostavite da se ohladi.

Kolač (kao hleb) je hrišćanska zamena za krvnu žrtvu. Istina, i u Starom zavetu se znalo za praksu obrednog prinošenja hleba na žrtvu, pa je i Gospod Isus Hristos upotrebljavao hleb na svojoj tajnoj ili poslednjoj večeri sa svojim učenicima.
Odatle, dakle direktno iz Svetog pisma, kolač – hleb je uzet da se lomi – seče i on predstavlja važan predmet slavske žrtvene svečanosti.

Slavski kolač predstavlja žrtvu blagodarnosti Bogu za spasenje naše kroz Isusa Hrista. Simbolično unakrsno presecanje kolača simboliše Hristovo stradanje za nas, a prelivanje kolača vinom znači da smo Isusovom krvlju svi očišćeni od grehova svojih.

Pogledajte video u kome je detaljno prikazano kako se mesi kolač – pogača i kako se prave ukrasi

Similar Posts