skolski kalendar srbija

Školski kalendar – Srbija

Raspusti
U toku školske godine učenici u centralnoj Srbiji će imati tri/četiri raspusta – zimski iz dva dela, prolećni i letnji raspust.

Zimski raspust – za učenike u Srbiji bez Vojvodine podeljen je u dva dela. Prvi deo traje devet dana. Počinje u ponedeljak, 30. decembra 2019. godine, a završava se u utorak, 7. januara 2020. godine.

Drugi deo zimskog raspusta trajaće, praktično 17 dana. Počinje u subotu, 1. februara, i završava se u ponedeljak, 17. februara 2020. godine. Time zimski raspust obuhvata i Dan državnosti 15. februara, pa drugo polugodište počinje u utorak 18. februara.

Prolećni raspust, kako propisuje školski kalendar, praktično traje devet dana, od 11. aprila do 20. aprila. Prvi radni dan je utorak 21. april.

Letnji raspust, za učenike od I do VII razreda, počinje u sredu, 17. juna. Maturanti se raspuštaju 14 dana ranije, jer je njima poslednji nastavni dan 2. jun.

Pojekat jednosmenskog rada, koji predviđa da deca nakon nastave ostanu u školi od 12:30 do 1:.30, realizovati u školama koje već rade u jednoj smeni.

Mala matura
Učenici osmog razreda polagaće probni završni ispit u petak, 27. marta, i u subotu, 28. marta. Završni ispit polagaće u sredu, četvrtak i petak 17, 18. i 19. juna.

Bez nastave
Učenici i zaposleni u školi imaju pravo da ne pohađaju nastavu, odnosno da ne rade:

pravoslavci – na prvi dan krsne slave,
pripadnici islamske zajednice – na prvi dan Kurbanskog (11. avgust 2019.)i Ramazanskog bajrama (24. maj 2020.)i
pripadnici jevrejske zajednice – na prvi dan Jom Kipura (18. oktobar 2019.).

Za pripadnike verskih zajednica koje obeležavaju verske praznike po gregorijanskom, odnosno julijanskom kalendaru neradan je prvi dan Božića, kao i uskršnji praznici, počev od Velikog petka, zaključno sa drugim danom Uskrsa.

Similar Posts