Sveti Vasilije Veliki

Molitva svetom Vasiliju Velikom,
arhiepiskopu Kesarije Kapadokijske

O, sveti oče Vasilije, odakle da počnemo da hvalimo Tvoju veličinu i Tvoje podvige kojima si se upodobio, Pastirenačelniče u Hristu.

Da li po visini i dubini Bogoslovskog uma koji si stekao, da li po uzdržanju i podvizima kojima si prevazilazio mnoge, da li po velikoj brizi za Crkvu koju si tako neustrašivo branio, da li po neizmernoj ljubavi prema Bogu i bližnjima kojom si izobilovao, neizmerno?

Jer u tvom, ne tako dugom, zemnom životu, sve je, Svetitelju, bilo savršeno. Baš onako kako je to i Gospod rekao: “Budite savršeni kao što je savršen Otac vaš Nebeski!” I ti si, sveti Vasilije, sve te talente koje ti je Gospod podario, umnožio na stotine puta pokazujući primerom, svojim, da čovek može da se uzdigne u Nebeske visine, Božjom pomoći. Zato te je Gospod i nagradio vencem neuvenljivim i ovenčao slavom neiskazanom u beskrajnom Carstvu Nebeskom.

Sveti Vasilije Veliki

I mi koji smo još na moru života, verujemo da ti ni sad, sveti Vasilije, ne prestaješ da se moliš za sve nas, i da tvoja briga za Crkvu Hristovu neće prestati sve do svetlog i predskazanog Dana Gospoda Isusa Hrista, kako si ti u jednoj svojoj molitvi rekao, koju čitamo svakog dana.

Pa zato, ako u nama ima bar jedno zrno Božanskog, bar jedna trunka dobrote, ako sve Božje nije zgaslo u nama, pomozi nam, sveti i veliki oče Vasilije, da se ta iskra večnog razgori i razbukti u nama, da se to seme oplodi, da se obnovimo kao zlato u ognju, da se iz starog, zemnog i smrtnog čoveka, rodi Nebeski i besmrtan.

I ne daj, svojim molitvama, ako krenemo ka Gospodu, da zastanemo, da se ulenjimo, da posustanemo, da posumnjamo, da se vratimo kao svinja u svoje blato – već da se neprestano trudimo za svoje spasenje! A pomozi nam da u ovim smutnim vremenima sačuvamo Veru Hristovu u čistoti koju si nam i ti predao, i u kojoj si tako silno revnovao. Jer sad nam je, možda, najpotrebnije da imamo trezven um i čisto srce da bismo ostali u Istini koja je Sam Gospod Isus Hristos.

O, Nebojavljeni borče Hristov, o zlatna usta Gospodnja, zaštito naša i nado naša, veliki jerarše Božji, Vasilije, ne odbaci ove naše molbe koje Ti s nečistih usana izgovaramo, već ih primi kao blagoprijatne i spasi nas svojim molitvama Vaskrslome Gospodu, kako bismo se i mi udostojili one beskrajne sladosti kojom se naslađujete svi vi koji ste ugodili Bogu svojim savršenim životom, borbom i bogougodnim vladanjem.

I da i mi, spaseni, sa svima vama, i sa svim silama Nebeskim, zapevamo neprestanu hvalu Trojičnom Bogu, Ocu i Sinu i Svetom Duhu, i sad, i uvek, i u vekove vekova.

Amin.

Similar Posts