Aranđelovdan – Sabor Svetog Arhangela Mihaila

Sabor Svetog Arhangela Mihaila – ARANĐELOVDAN se proslavlja 21. po novom, odnosno 8. novembra po starom kalendaru.

 

Aranđelovdan

On se smatra čuvarem vere pravoslavne i borcem protiv jeresi.

Na ikonama se arhangel Mihailo predstavlja sa krilima, u vojvodskoj odeždi, kao borac, sa mačem u jednoj i kantarom u drugoj ruci, jer, prema narodnom verovanju, on u času smrti uzima ljudsku dušu.

Ovaj praznik ustanovljen je u četvrtom veku nove ere.

Arhangel Mihailo, zaštitnik loze Nemanjića, jedna je od svetaca koji uživa veliko poštovanje u našem narodu.

Postoji verovanje i običaj kod mnogih hrišćana koji slave svetog Mihaila, da, pošto ga smatraju živim svetiteljem, ne sprema se žito, što je neopravdano i netačno. Neophodno je pripremiti žito za slavu, jer svi svetitelji i svi umrli živi su pred Bogom.

Angeli Božji bili su praznovani od ljudi još iz duboke starine. U vreme pak Silvestra pape rimskog i Aleksandra patrijarha aleksandrijskog (iz IV veka) bi ustanovljen ovaj praznik Arhistratiga Mihaila i pročih Sila nebesnih u mesecu Novembru.

Zašto baš u Novembru? Zato što Novembar predstavlja deveti mesec posle meseca Marta. U mesecu Martu smatra se da je bilo stvorenje sveta. A deveti mesec posle Marta uzet je zbog 9 činova angelskih, koji su najpre stvoreni.

Sveti Dionisije Areopagit, učenik apostola Pavla, onoga apostola, koji se uzdigao do u treće nebo, opisao je ovih 9 činova u knjizi „O nebesnoj Jerarhiji”.

9 činova angelskih…>>

Similar Posts