Lekovita svojstva čuvarkuće

Lekovita svojstva čuvarkuće

Čuvarkuća (Sempervivum tectorum), poznata po narodnim verovanjima da ima snažna lekovita dejstva.

Biljka Čuvarkuća (Sempervivum tectorum) vodi poreklo iz Meksika i raste skoro u celoj Evropi. Ova čudesna biljka raste svuda: po stenama, krovovima, zidovima, u saksijama, vrtovima, baštama. Ne traži mnogo, samo dovoljno sunca, a pruža dosta. Latinski naziv za ovu biljku je “uvek živa” što znači da je neuništiva bez obzira na uslove kojima je okružena.

Čuvarkuća u svojim zadebljalim listovima čuva rezerve vode i tako preživljava sušna razdoblja. Boja listova ove biljke može biti zelena, bordo ili ljubičasta, a cvetovi se javljaju na vrhu i najčešće su crvene boje i zvezdastog oblika. Cveta od oktobra do novembra.

Narodna verovanja

Veruje se da gde raste čuvarkuća tu svoju neuništivu energiju prenosi i na kuću i domaćinstvo. Poznata je pod različitim narodnim nazivima: čuvarka, pod silu živ, cmilić, divlje smilje, gromovna trava, pazikuća, uhovnik, uvara, rosa u zlu dobra. Za lečenje čuvarkućom vezana su razna praznoverja i narodni običaji.

Veruje se da neutrališe delovanje štetne energije, promene vremena, posledice stresa i negativnih misli, ali i da pomaže u isceljenju bolesti.

Prema narodnom predanju, čuvarkuća štiti kuću i porodicu od požara, udara gromova, kao i od vampira i veštica. Grci i Rimljani su sadili čuvarkuću pored drugih biljaka da ih zaštite od gusenica, raznih insekata i štetočina.

 

Sastav čuvarkuće

Lekovitost čuvarkuće dolazi od sadržaja jabučne i mravlje kiseline. Savremena istraživanja usmerena su na polisaharide iz soka čuvarkuće, jer im se prepisuje delovanje na imunitet i pomoć kod lečenja kancerogenih bolesti. Ona sadrži tanin, biljnu sluz, ulje, smolu, kalcijumov malat.

Lekovita dejstva čuvarkuće

Čuvarkuća je biljka koja se od davnina koristi kao prirodni lek za mnoga oboljenja. U narodnoj medicini koristi se zbog svojih antiupalnih, adstringentnih i diuretičkih svojstava. Poznato je koliko je čuvarkuća efikasna za razne kožne probleme pri spoljašnjoj upotrebi, ali vrlo je efikasna i kada se jede.

Smiruje i stabilizuje nervni sistem, izvlači iz učmalosti i povećava radnu sposobnost. Sveže ceđen sok jača otpornost organizma, pomaže pri lečenju čira na želucu, raznih upala sluzokože, leči glavobolju, astmu, kostobolju, bolesti srca i krvotoka, povećava krvni pritisak, leči grip i anginu.

Lekovita svojstva čuvarkuće

Zbog antiupalnih i antiseptičkih svojstava služi i kao odlična prva pomoć kod opekotina, uboda i ugriza, jer pruža brzo olakšanje i smirenje.Čuvarkućom možete tretirati: kurje oči, pegice, rane i čireve, herpes zoster, tvrdu kožu na tabanima. bradavice, opekotine, kao i na bolna mesta nastala od gihta ili uboda insekta.

To je biljka koja leči miome i ciste materice, ali i mnoge druge bolesti. Ona leči bronhitis i menstrualne tegobe. Čuvarkuća je stari narodni lek za bolesti uha, oštećenja bubne opne i gubitak sluha. Njen sok rastvara višak cerumena u uhu i smanjuje bol.

Dovoljno je 2 do 3 kapi soka iz lista ukapati u uho, malo odležati i nakon nekoliko minuta pustiti da sok iscuri iz uha. Neka istraživanja pokazala su da čuvarkuća smanjuje rizik od raka.

Spoljna upotreba čuvarkuće

Od niza lekovitih dejstava koje čuvarkuća ima, najpoznatije je da je to biljka koja eliminiše višak masnoće iz ušnog kanala. Odatle i drugi naziv ove biljke – uhovnik. Pored toga, sok iz listića čuvarkuće je veoma dobar prirodni lek za oboljenja i povrede kože, čireve, posekotine i opekotine. Takođe, lekoviti sok ove biljke se dugo godina unazad koristi za uklanjanje kurjih očiju i bradavica, ali i sunčanih pega.

Upala uha

Prepolovite nekoliko listića čuvarkuće i iscedite dve do tri kapljice soka u bolno uho. Ostavite da tečnost deluje nekoliko minuta, a potom iskrenite glavu dok sok ne iscuri iz ušne šupljine.

Lekovita svojstva čuvarkuće

Unutrašnja upotreba

Ukoliko se listovi čuvarkuće kombinuju sa medom, tada je ona veoma delotvorna kod upale usne duplje. Sok ove biljke je i veoma dobar diuretik, a ima i laksativno dejstvo. Čuvarkuća se upotrebljava i u slučajevima napetosti, nervoze i strahova.

Za jačanje organizma

Dva lista čuvarkuće oljuštite od tanke opne i takve ih pojedite svako jutro na prazan želudac. Desetak minuta nakon uzimanja čuvarkuće nemojte jesti i piti.

 

Mast od čuvarkuće

Potrebno vam je: 1 šaka sitno iseckanih listova čuvarkuće i 200 grama masti. Mast se opere u 9 voda. U jednoj šerpi se pomešaju svi sastojci. Na laganoj temperaturi se mast otopi, bez kuvanja, čim se otopi skloni se sa vatre i ostavi 12 sati da odstoji. Posle toga se mast ponovo lagano zagreje da postane tečna, procedi se i stavi u teglicu. Čuvati u frižideru. Mast od čuvarkuće je lekovita za: rane koje su nastale od udarca i prignječenja, otoke i protiv sunčevih pega i fleka na koži, ubode insekata, fistula i gnojnih rana koje dugo ne zarastaju.

 

Similar Posts