19. novembar

Na današnji dan 1917. godine rođena je indijska državnica Indira Gandi, predsednik vlade od 1966. do 1975. i od 1980. do 1984. kad su je ubili Siki-teroristi.

 

Politički uzori bili su joj otac Džavaharlal Nehru i tvorac indijske nezavisnosti Mahatma Gandi. Postala je 1955. član Izvršnog komiteta Kongresne stranke, a 1959. predsednik vladajuće stranke.

Indira Gandi takođe je predvodila pokret koji je kasnije postao poznat pod nazivom “Zelena revolucija“. U pokušaju da reši problem manjka hrane, odlučila je da poveća broj useva i izvozi više hrane i tako obezbedi hranu i poslove svojim sunarodnicima.

31. oktobra 1984. godine, telohranitelj Indire Gandi, za kojeg se kasnije ispostavilo da je Sik, pucao je u nju iz revolvera. Zatim je drugi telohranitelj, takođe Sik, iz automatske puške pucao 30 puta u njeno telo. Indira Gandi je umrla na putu do bolnice.

Ove godine je sto godina od njenog rođenja. Svi treba da je setimo i prisetimo se kakvu snagu u sebi ima samo jedna žena. Indira je to bila, snažna žena.
Sramota je što Indija i njena vlada nisu obeležile ovu godišnjicu.

Danas je nedelja, 19. novembar, 324. dan 2017. Do kraja godine ima 42 dana.

Mihail Vasiljevič Lomonosov…>>

Franc Peter Šubert…>>

Hose Raul Kapablanka i Graupera…>>

Rajko Mitić…>>

UNESKO…>>

Magda Sabo…>>

Džon Majkl Hejs…>>

Similar Posts