Toksična atmosfera na poslu

Toksična atmosfera svakodnevica je mnogih ljudi, a kombinacija zdravog radnog okruženja i dobrog posla može se smatrati pravom srećom.

Kako se toksična atmosfera na poslu može odraziti na vaše zdravlje?

U vremenu u kojem živimo teško je odvojiti privatni život od poslovnog s obzirom na to da velik dio dana provodimo na poslu. Zbog svega navedenog bitno je da se u radnom okruženju osjećamo ispunjeno i ne dolazimo na posao s grčem u želucu.

OSOBINE koje svaka ŽENA LIDER treba da poseduje

Istraživanja pokazuju da stres na poslu može smanjiti životni vijek zaposlenika, a loš posao i „toksične“ kolege mogu štetnije utjecati na ljude od same nezaposlenosti. Dugotrajna izloženost stresnim situacijama direktno je povezana s lošijim fizičkim i psihičkim zdravljem te čestim odlascima na bolovanje. Pročitajte neke od najučestalijih zdravstvenih tegoba koje proizlaze iz toksične radne atmosfere.

Toksična atmosfera

Nesanica
Jedan od prvih znakova kroničnog stresa i toksične atmosfere na poslu je nesanica. Ljudi se najčešće žale na teško uspavljivanje ili učestalo buđenje tijekom noći zbog problema na poslu. Jedna neprospavana noć neće napraviti dugoročnu štetu, no ako nesanica postane vaša svakodnevica, može doći do ozbiljnih zdravstvenih problema. Nedostatak sna povezan je s problemima kao što su pretilost i visok krvni tlak, negativno raspoloženje te smanjena produktivnost.

Bolovi u tijelu i učestale glavobolje
Kada radite u toksičnoj radnoj atmosferi, neprestano ste napeti, mozak dobiva informaciju da je pod prijetnjom, a tijelo je preplavljeno adrenalinom i drugim hormonima stresa. Živčani sustav cijelo je vrijeme na rubu, vilice su stisnute, a ramena pognuta. Stres se počinje manifestirati kao fizička bol po cijelom tijelu, a jedna od najčešćih je migrena i tenzijska glavobolja.

Toksična atmosfera

Depresija
Depresija je jedan od najvećih javnozdravstvenih problema današnjice, a često je uzrokovana problemima na poslu. Pretrpanost radnim zadacima, visoka očekivanja i mobing šefova ili kolega mogu dovesti do pojave depresije. Radnici polako gube interes i motivaciju, sniženog su raspoloženja, anksiozni, a dugotrajna depresija povlači za sobom i brojne fizičke simptome. Ako prepoznate znakove depresije povezane s poslom, potražite stručnu pomoć kako bi se uspostavila zdravija ravnoteža između posla i odmora.

Toksična atmosfera na poslu može vaš život pretvoriti u noćnu moru i ozbiljno vam ugroziti zdravlje. Ako primijetite neke od navedenih simptoma, vrijeme je da se trgnete i potražite novi posao.

Dok traje vaša potraga za boljom radnom sredinom, napravite neke korisne stvari za sebe. Promijenite životne navike, počnite se zdravije hraniti i uvedite tjelovježbu u svakodnevnu rutinu. Svakako neće odmoći niti druženje s prijateljima ili pronalazak novog hobija.

Hvala sajtu: jglobitelj.hr

Similar Posts