Zakon o udžbenicima

Zakon o udžbenicima usvojen

Skupština Srbije usvojila je u četvrtak 05.04.2018. Zakon o udžbenicima, koji omogućava digitalizaciju nastavnog sadržaja, odnosno pravljenje i izdavanje digitalnih udžbenika. Ta rešenja, kako je ocenjeno, znače jeftinije, pravednije i dostupnije obrazovanje za sve učenike, zanimljivije i funkcionalnije, što bi trebalo da dovode do unapređivanja učeničkih kompetencija.

Pojednostavljena su rešenja i precizirani rokovi za podnošenje i odobravanje udžbenika, kao i mogućnost nabavljanja preko škole, odnosno đačke zadruge što bi ukinulo sivo tržište i razne posrednike, a ukida se i procenat koji je doveo do ukrupnjavanja tržišta.

Zakon o udžbenicima

Ostaje obaveza korišćenja odabranih udžbenika za ciklus od četiri godine, ali je u izuzetnim slučajevima, na predlog škole i uz pribavljeno mišljenje Ministarstva, ostavljena mogućnost da u opravdanim slučajevima dođe do promene izabranih udžbenika. Zakonom je predviđeno i formiranje Centra za niskotiražne udžbenike na jezicima nacionalnih manjina, prilagođenih deci sa posebnim potrebama, za srednje stručne škole. Ukidaju se liste ocenjivača udžbenika, i precizirano je ko može biti pregledač, da bi se izbegao sukob interesa i proces bio transparentniji.

Similar Posts