Čitajte deci

Čitajte deci od malih nogu, to podstiče bliskost, razvija pamćenje i govor, rađa trajnu ljubav prema knjizi.

Svi žele da bar na trenutak budu neko drugi, da pomoću mašte otputuju na neko daleko, nedostižno i nepoznato mesto, da osete ono što im je u stvarnom svetu nemoguće. Zahvaljujući piscima i njihovom radu postoje ulaznice za takve svetove. Oni su svoja iskustva, avanture, putovanja i poznanstva pretočili u reči i podelili ih sa celim svetom. Neke knjige su štampane na svim jezicima sveta kako ne bi postojale nikakve prepreke da svi dožive isto i uživaju u istom. Bilo da su to bajke, basne, pripovetke, priče za laku noć, pesmice, atlasi, enciklopedije ili jednostavno slikovnice i bojanke. Deca vole knjige, vole da čitaju ili da slušaju da im neko čita knjigu. To je sastavni deo svakog detinjstva, a knjiga je želja većine dece.

Deca iz ranog djetinjstva pamte mnoge lepe situacije proživljene sa svojim roditeljima i drugim ljudima koji su brinuli o njima, a čitanje priča jedno je od lepših sećanja.
Čitanje detetu od najranijeg detinjstva podstiče osećaj uzajamnosti i bliskosti, podstiče njegovo saznanje o životu, osećanjima, podstiče razvoj govora, zapažanja i pamćenja.

Čitajte deci izražajno, podignite ili spustite glas kada je to potrebno. Zapevajte, zagrmite, imitirajte razne zvuke, sami smišljajte onomatopeje. Zastanite, postavite pitanje ili komentarišite ilustracije ili tekst. i obavezno, dok čitate zagrlite svoje dete, mazite ga da se ono oseća sigurno.
Konačno, tako se dete priprema za samostalno čitanje. Ako dete druguje sa slikovnicom kroz detinjstvo, sigurno će ljubav prema slikovnici preneti na knjigu tokom školovanja.
Ako deci čitate naglas, deca bolje pamte, kroz pripovedački ton bolje dožive dijalog i likove, a mnoge poruke iz pričica zknjiga-na-poklonapamte za celi život. S čitanjem je najbolje početi već s godinu dana, kada dete može da zadrži pažnju, a za najraniji uzrast odlične su slikovnice za bebe.

Danas ljudi brzo žive i imaju malo slobodnog vremena za sebe i svoju decu. I to vreme koje provode zajedno, sve je manje kvalitetno. Promenite to! Učinite da zajedno, vaše dete i vi, upoznate svu radost čitanja.

Dete koje danas čita knjigu nosi tu knjigu sa sobom u budućnost – ona ga oblikuje, utiče na njega, ono uči iz nje, pamti je, čuva je u sebi.

Čitajte deci

O dobrobiti čitanja deci napisane su brojne knjige i studije. Nažalost, roditelji još uvek čitanju pridaju nedovoljno pažnje. Potrudite se da vam zajedničko čitanje postane navika. Dovoljno je i 15 minuta dnevno.
Učlanite dete u biblioteku. U početku pozajmljujte knjige sa jako malo teksta. Zamolite bibliotekarku da vam da naslove za pripremu za čitanje.

Veliki broj dece nemaju pristup ranom čitanju i razvijanju rane pismenosti. Porodicama s nižim primanjima slikovnice su često nedostupne.
Ako su vaša deca “prerasla” neke knjige poklonite ih nekoj biblioteci, nekome ko ima decu tog uzrasta ili obližnjem vrtiću. Pomozite da knjiga bude dostupna svima.

Za praznike poklonite svojoj deci knjigu. Knjiga nije samo poklon, knjiga je osmeh, avantura, saznanje, svet, osećanja, putovanje, kultura, prva ljubav…

Posvetite i sebi određeno vreme. Odaberite knjigu koja se vama sviđa i čitajte je u tišini kada deca zaspu. Odmorite se jedno veče nedeljno od televizijskog programa.

Đurđa Kadijević

Similar Posts