Prave dame znaju da je knjiga uvek u modi

Prave dame znaju da je knjiga uvek u modi

Čitanje je korisno! Ovo nije reklama za novu biblioteku, ni još jedan dokaz da je knjiga dobar prijatelj u slobodno vreme ili alat pomoću koga učimo. Čitanje je korisno za naše mentalno i fizičko zdravlje.

U vremenu kad najčešće konzumiramo kratke statuse na Facebooku i Twitteru koji zahtevaju mali raspon pažnje, čitanje romana koje “traži” intenzivnu koncentraciju tokom dugog vremenskog razdoblja može biti lek.

63. Međunarodni beogradski sajam knjiga od 21. do 28. oktobra

Čitanje pomaže da se produži raspon pažnje kod dece i poboljšava njihovu sposobnost da misle jasno. Priče imaju početak, sredinu i kraj, a to je struktura koja podstiče naš mozak da misli u nizu, povezuje uzroke, posledice i značenja.

Čitanje nas obogaćuje povećavajući naše razumevanje drugih kultura i pomaže da naučimo veštinu saosećanja.

Čitanje je daleko od pasivne aktivnosti. Čitanje traži celi mozak. Kada se izgubimo u dobroj knjizi, radimo više od jednostavnog praćenja priče. Zamišljajući da nešto radite, aktivirate mozak kao da to zaista radite.

Nove MRI tehnike skeniranja mozga omogućile su nauci da to i dokaže. Studija iz 2009. godine pokazala je da se kada čitamo i zamišljamo krajolike, zvukove, mirise i ukuse opisane na stranici, aktiviraju različita područja mozga u kojima se obrađuju ta iskustava i da se tako stvaraju novi neuralni putevi.

Drugim rečima, naš mozak simulira stvarna iskustva, baš kao da smo ih doživeli. Uranjanje u dobar roman dobro je i za naše mentalno zdravlje. Čitanje ublažava osećaj usamljenosti, pomaže da se smirimo, rešimo stresa i zaboravimo vlastite probleme na neko vreme.

Samo šest minuta čitanja može smanjiti nivo stresa za više od dve trećine, što je bolji rezultat od onih koje su imali slušanje muzike ili izlazak u šetnju. Smatra se da koncentracija potrebna za čitanje odvlači um, ublažuje napetost mišića i usporava otkucaje srca. Čitanje je dobro i za fizičko zdravlje jer sprečava starenje i bolesti mozga.

Prve džepne knjige se obavljuju u Americi 1939. godine. Pedesetih godina dvadesetog veka je Pauline Trigère kreirala haljinu sa džepovima za knjige. Smatrala je da je knjiga važna i da joj treba obezbediti mesto u visokoj modi.

Na Londonskoj nedelji mode se istorija ponovila. Kreator Kristofer Kejn je kreirao haljinu sa listovima knjige, poručujući nam da prave dame znaju da je knjiga uvek u modi.

Zato – čitajte!

Đurđa Kadijević

Similar Posts