crkveni kalendar

Crkveni kalendar za 2021. godinu

Objašnjenje uz crkveni kalendar

Crveno slovo u kalendaru označava veliki praznik ili velikog svetitelja.

Tačno je to da su svi svetitelji pred Bogom veliki (nema malih svetitelja), ali o tim praznicima crkva želi da pokaže da su to veliki praznici kada bi ljudi trebali da provode vreme u molitvi pri crkvi (i u porodici – maloj crkvi), gde se hrišćani uče vrlinskom životu.

Crno podebljano slovo je više istorijska stvar. Naime, za vreme Austrougarske kada su Srbi tražili da ne rade za praznike “prijavili” su “malo više” praznika. Kada su vlasti videle koliko praznika ima ispalo je da mi više ne radimo nego što radimo. I to su nekada bila crvena slova.

Objašnjenje uz pravilo posta
* * * (zvezdice) – označavaju strogo uzdržavanje od bilo kakve hrane i pića. Za decu, stare i obolele, uveče razrešenje na hleb i vodu.
voda – strogi post bez ulja i bez ribe.
vino – strogi post na vodi sa dozvoljenom jedom čašom vina.
ulje – post u kome je dozvoljena upotreba ulja i vina.
riba – post u kome je dozvoljena upotreba ulja, vina i ribe.
beli mrs – post u kome je dozvoljeno sve sem mesa.

Po rečima svetog apostola Pavla, hrišćanska porodica je mala crkva. I kao što je svaki hrišćanski hram posvećen jednom svetitelju, koga slavi kao svoga zaštitnika, tako se i srpske porodice stavljaju pod okrilje jednog svetitelja, kome se, kao svome molitveniku pred Gospodom, obraćaju i koga, kao zaštitnika porodice, poštuju i redovno, s kolena na koleno, sa oca na sina, svake godine slave. Krsno ime – slava, divan je izraz pravoslavne vere. Slava je naročito obeležje srpskog naroda, jer se proslavlja samo među Srbima. Za svoje zaštitnike i molitvenike pred Bogom, naši preci uzimali su Presvetu Bogorodicu ili hrišćanskog svetitelja na čiji su se dan krstili – tojest, primili hrišćanstvo.

Januar

Februar

Mart

April

Maj

Jun

Jul

Avgust

Septembar

Oktobar

Novembar

Decembar

Similar Posts