Crvenkapa

Pisac: Jakob, Wilhelm Grim

Vrsta djela: bajka

Mjesto radnje: bakina kuća, šuma

Vrijeme radnje: neodređeno,

Tema: Odlazak Cvrenkapice kod bake u šumi.

Pouka: djeca moraju slušati savjete roditelja kako ne bi dolazili u neprilike.

Braća Grim

Crvenkapa – Kratak sadržaj:
Zivjela jednom jedna djevojcica. Bila je jako draga i svi su je silno voljeli, a posebno njena baka. Baka joj je napravila crvenu kapicu od barsuna, a djevojcica je kapicu cesto i rado nosila, pa su je prozvali Crvenkapica.
Jednog joj je dana mama rekla neka pode do bake koja je bolesna i slaba. Ponijet ce joj kolaca i vina da ojaca. Mama je Crvenkapicu podsjetila da treba ici ravno putern i nigdje ne skretati, a upozorila ju je i da baku pristojno pozdravi, da joj ne svrlja po kuci i ne zaviruje kojekuda. Mama je znala da Crvenkapici nece trebati vise od pola sata da dode do bake, koja je zivjela izvan sela duboko u sumi.

Cim je djevojcica usla u sumu, srela je vuka. Kako nije znala da je vuk zla zivotinja, Crvenkapica se nije bojala, vec se upustila s vukom u razgovor. U razgovoru mu je naivno ispricala sve o baki: kako je bolesna, sto joj nosi i gdje baka zivi. Vuk je sve pomno slusao i usput kovao podli plan.

Veselio se kako ce pojesti i baku i djevojcicu. Znao je da najprije treba pojesti baku, pa je zato Crvenkapicu slatkim rijecima naputio da nabere cvijeca za bakicu i tako je razveseli. Djevojcica ga je, ne sluteci zla, poslusala. Za to je vrijeme vuk jurnuo kroz sumu do bakine kuce. Pokucao je na vrata i predstavio se kao Crvenkapica.

Baka mu je rekla da su vrata otkljucana i pozvala ga da ude. Vuk je usao i odmah prozdro baku. Onda je brzo obukao bakinu spavacicu, stavio nocnu kapicu i legao u bakin krevet. Za to je vrijeme Crvenkapica ubrala pregrst cvijece i stigla do bakine kuce.

Zacudila se sto su vrata otvorena, i nekako se neobicno osjecala, a ni sama nije znala zasto. Posla je do bakine postelje i pristojno pozdravila. Baka joj je nekako cudno izgledala. Djevojcica je sa sve vecim strahom ispitivala baku zasto ima velike usi, pa zasto ima velike oci i velike ruke. Kad je upitala zasto ima tako veliku gubicu, vuk je odgovorio da je to zato da je lakse prozdre. I tako je vuk progutao i Crvenkapicu, legao u krevet i slatko zaspao. Dok je spavao, strahovito je hrkao.

U taj cas pokraj kuce je prolazio lovac, zacuo bakino hrkanje i zacudio se kako baka glasno hrce. Zabrinuo se za baku i posao pogledati kako je. Kad je prisao postelji, u njoj spazi vuka. Lovac je bio iznenaden sto je napokon naisao na vuka kojeg odavno trazi i lovi. Htio je vec zapucati, ali se tada sjeti da je vuk mozda progutao baku i da bi je on mogao spasiti. Zato uzme skare i vuku razreze trbuh.

Najprije je opazio crvenu kapicu, a kad je jos malo razrezao, iz trbuha iskoci Crvenkapica. Nakon nje izisla je i bakica, koja je vec jedva disala. Tada je djevojcica posla po kamenje kojim su vuku napunili trbuh. Kad se vuk probudio, htio je pobjeci, ali ga je kamenje toliko pritislo da je pao mrtav. Svi su bili sretni i zadovoljni. Lovac je dobio krzno vuka, baka se oporavila, a Crvenkapica je naucila kako treba slusati mamine savjete.

Opis Likova:
CRVENKAPA: glavni lik ove bajke, uvijek bi uradila kako joj majka kaže ali ovaj put bila j enestašna i krenula je prečacem.
VUK : sporedni lik, Prepreden i lukav .

Similar Posts