dan ljudskih prava

Međunarodni dan ljudskih prava obeležava se 10. decembra, na dan kada je potpisana Opšta deklaracija o ljudskim pravima 1948. godine kojim je po prvi put u istoriji čovečanstva priznato pravo svih ljudi na “život, slobodu i sigurnost… bez ikakvih razlika”.

Danom ljudskih prava završava i međunarodna kampanja 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, pokrenuta 1991. godine, koja svake godine započinje 25. novembra, Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i u okviru koje se obeležava i 1. decembra – Svetski dan borbe protiv AIDS-a, 6. decembra – godišnjica montrealskog masakra i 10.decembra – Međunarodni dan ljudskih prava.

Ovogodišnji slogan Međunarodnog dana ljudskih prava je “Ljudska prava 365″. Ovogodišnji slogan, obuhvata ideju da je svaki dan, Dan ljudskih prava. On slavi temeljnu tezu u Opštoj deklaraciji da je svako od nas, svugde, u svako doba ima pravo na celi niz ljudskih prava, da ljudska prava pripadaju jednako za svakoga od nas i vežu nas zajedno kao globalnu zajednicu s istim idealima i vrednostima.

Similar Posts