Hedi Lamar

Na današnji dan rođena je Hedi Lamar, američka glumica i pronalazačica. Emigrirala je iz Austrije u Ameriku, ali iako je igrala u nekoliko filmova i značajno privukla pažnju na sebe kao glumicu, njena najveća zasluga ostaju patenti koje je ostavila.

Hedi Lamar (engleski: Hedy Lamarr) je bila američka glumica, rođena 9. novembra 1914. godine u Beču, a preminula 19. januara 2000. godine u Altamont Springsu (Florida). Dok je živela u Austriji bila je poznata kao Hedvig Eva Marija Kisler da bi u Americi svoje ime promenila u Hedi Lamar.

Hedi Lamar je postala poznata po filmu „Ekstaza“, pre toga bila je već sa 18 godina u prvom braku sa trećim najbogatijim čovekom Austrije Fricom Mandlom.

Kada je pogledao film koji je glumicu proslavio Mandl je bio toliko ljubomoran da je kupio i uništio svaku kopiju filma „Ekstaza“ koju je mogao pronaći. Koliko je bio popularan film sa prvom glumicom koja se skinula na platnu, znamo i po sceni iz Maratonaca. Međutim, to nije bio kraj Fricove opsesije, naime on je glumicu zaključao u njihovom stanu i nije joj dozvoljavao da izlazi napolje.

Hedi je sinula ideja koja bi mogla da je spase iz zarobljeništva. Naime, jedan dan je nagovorila kućnu pomoćnicu da se zamene, da joj da svoju uniformu. I tada je odigrala jednu od najboljih uloga u karijeri-ulogu kućne pomoćnice.

Bez toga ne bi bilo nikakve karijere, i nažalost onoga po čemu će Hedi ostati mnogo manje upamćena, jeste da je bila veoma talentovana za matematiku i da je bila uspešan pronalazač.

Danas, na njenom patentu su zasnovana tehnološka
dostignuća kojim se svakodnevno služimo, kao što su Bluetooth, GPS i Wi-Fi. Ove godine se navršava 20 godina otkako je u 86. godini napustila ovaj svet.

Maks Rajnhart, čuveni filmski i pozorišni reditelj, izjavljivao je da je Hedi Lamar najlepša žena u Evropi. Kada je emigrirala u Ameriku, o njoj se pisalo kao “najlepšoj ženi na filmu”. Iako su joj glumački kvaliteti nesporni, veći značaj, od njenih filmskih ostvarenja, predstavljaju patenti ove holivudske filmske dive. Danas, možemo reći, da je Hedi Lamar, bila pionir bežičnih komunikacija i da se proizvodi koji koriste njen patent, nalaze u svakoj kući.

Hedi Lamar je bila pionirka bežičnih komunikacija, a njen “sistem tajnih komunikacija” uspešno je protiv nacista primenjivala vojska Sjedinjenih Američkih Država u Drugom svetskom ratu. Godine 1941. zajedno sa Džordžom Antejlom, registrovala je patent tehnologije proširenog spektra, koje je nakon 10 godina počela da koristi američka mornarica da bi se ubrzo proširio na čitavu vojsku. Nagli razvoj digitalnih komunikacija, bez patenta Hedi Lamar, ne bi bio moguć. Njen patent se uspešno primenjuje kod mobilnih telefona, faks aparata i svih bežičnih uređaja.

Nemačka, Švajcarska i Austrija 9.novembar kao dan njenog rođenja obeležavaju kao Dan pronalazača

Živela je 86 godina, bila je majka troje dece, snimila je preko 30 filmova i imala je 7 brakova.

Similar Posts