jesen

Ove godine jesen nam stiže u petak 22. septembra u 22 sata 1 minut i 48,49 sekundi. To je 265. dan u godini (računajući i 22. septembar), a do kraja godine ostaje još 101 dan (zaključno s 31. decembrom).

 

Zahvaljujem se mojoj sestri na predivnoj fotografiji;)

Naravno, jesen stiže na severnu Zemljinu poluloptu. Na južnoj u istom trenutku počinje proleće. Tuđe slađe, u ovom slučaju, toplije:)

U umerenoj klimi kakva vlada u Srbiji, kalendarska je podela na četiri godišnja doba:

Proleće (mart, april, maj), odnosno 21.03. do 22.06.
Leto (jun, jul, avgust), odnosno 22.06. do 23.09.
Jesen (septembar, oktobar, novembar), odnosno 23.09. do 22.12. i
Zima (decembar, januar, februar), odnosno 22.12. do 21.03.

Ovako kažu stručnjaci: Jesen počinje u trenutku kada Sunce, u svom prividnom kretanju tokom godine, preseče nebeski ekvator i krene na južnu nebesku hemisferu. Preseče nebeski ekvator i krene na južnu nebesku hemisferu?! Nama laicima je ovaj podatak od životnog značaja;)

Tog dana Sunce izlazi tačno na istoku, a zalazi tačno na zapadu; obdanica i noć su jednaki i traju po 12 sati. Taj dan se zove jesenja ravnodnevnica ili jesenji ekvinocij.

Znate li vi da se orijentišete u mestu gde živite, u svom stanu? Jednostavno znate da odredite strane sveta… Tamo je istok, tamo sever… Čini li vam se da smo se odrodili od majke prirode?

Elem… Na južnoj Zemljinoj polulopti počinje proleće. Već smo zaključili da je uvek tamo negde, nekome, iz nekog razloga BOLJE!

Stručno, i preciznije, dolazak jeseni se definiše kao momenat kada centar Sunčevog diska dospe u nultu deklinaciju, a rektascenzija Sunca je oko 12 sati. Zamislite lica naših napaćenih mladunaca kada im profesor izgovori ovu rečenicu:( 

U jesen priroda se sprema na počinak. Posle besnih letnjih oluja, žege i iznenadnih provala oblaka u jesen zavlada spokoj.

Jesen nije sumorna. Jesen je lepa. Lepa i prijatna. Šume se u jesen oboje bakarnom, zlatnom i žutom bojom. Ima li koloritnijeg doba od jeseni? Prošetajte, uživajte u tim bojama dok svo lišće nije opalo. Vlaga se uvlači u kosti, a nebo je prekriveno beskrajnim sivim oblacima, ali je lepo.

Ravnodnevica je. Pola sveta je u danu, pola u noći. Uvek je tamo negde, nekome, iz nekog razloga BOLJE!

Postoje dva razdoblja jeseni…>>

Similar Posts