Na današnji dan 11.02.2018.

Danas je nedelja, 11. februar, 42. dan. Do kraja godine ima 324 dana.

Vremeplov samo za žene

 

Na današnji dan 11.02.

Posvećenost umetnice umetnosti mora biti aposlutna.

Anna Pavlova

 

Ana Matvejevna Pavlova, takođe poznata kao Ana Pavlovna Pavlova, 31. januar/11. februar 1881. – 23. januar 1931, je bila vrhunska ruska igracica klasicnog baleta.

Ana Pavlova se učila baletu u rodnom Sant Peterzburgu, gde se 1899. priključila ansamblu Teatra Marinski. Igrala je uloge u baletima “Krcko oraščić”, “Rejmond”, “Žizela”, “Bajadera”, “Šopenijada” i “Egipatske noći”, između ostalih. Gostovanja tokom 1908. učinila su Pavlovu poznatom širom Evrope.

Kada je Sergej Đagiljev 1909. osnovao “Ruski balet”(Less ballets Russes) u Parizu, glavne uloge u njemu su igrali Vaclac Fomic Nižinski i Ana Pavlova. Ova trupa je bila jedna od najpoznatijih i najuspješnijih baletskih trupa svoga vremena.

Od 1910. stalno se nastanila u Londonu. Sopstvenu trupu je oformila 1911. i sa njome gostovala na svim kontinentima.

Umrla je od zapaljenja plućne maramice 23. januara 1931, tokom svoje oproštajne turneje i par dana pre svog pedesetog rođendana, u Hagu. Urna sa njenim pepelom je bila položena u groblje u Londonu, a 2001. je premeštena u Moskvu shodno Aninom zaveštanju.

Pavlova je zauvek promenila sliku idealne balerine. Tokom 1890-ih, balerine u teatru Marinski su bile jaki tehničari, što je obično zahtevalo da imaju snažna, mišićava tela. Pavlova je bila vitka, lagana i izgledala je krhko, što je bio idealan izgled za romantične uloge poput “Žizele”. Koristila ja parče tvrde kože u svojim baletskim cipelicama da bi olakšala ples na vrhovima prstiju, što je kasnije postala praksa u baletu.

Mihail Fokin je za nju, 1907, iscenirao poznatu solo-scenu “Umirući labud”, na muziku Kamij Sen Sansa.

Poslednja želja za života joj je bila da zagrli svoj kostim iz “Umiruceg labuda”. Po baletskoj tradiciji, predstava na kojoj je trebala da učestvuje je održana, ali je reflektor obasjavao prazno mesto na sceni, gdje je ona trebala da igra.

Omiljena poslastica u Australiji i na Novom Zelandu je veoma kalorična torta sa šlagom, po imenu “Pavlova”. Torta je dobila ime po tome što je po hranljivosti u oštrom kontrastu sa vitkim stasom nekadašnje balerine.

Similar Posts