6. oktobar

Na današnji dan 6. oktobar – listopad (6.10.) je 279. dan u godini po gregorijanskom kalendaru (280. u prestupnoj godini). Do kraja godine ima još 86 dana.

6. listopada 1927. godine svjetlo dana je ugledao prvi film popraćen glazbom. Bio je to američki film “Jazz Singer”. Film su producirali Warner Bros., režirao ga je Alan Crosland a glavnu je ulogu tumačio Al Jolson. Priča je to o mladom Jakieju Rabinowitzu koji nakon očeve kazne bježi od kuće i postaje talentirani jazz pjevač pod imenom Jack Robin, no na kraju njegove ambicije dolaze u konflikt s tradicionalnim vrijednostima. Ovim uratkom zauvijek je završilo razdoblje nijemog filma.

Na današnji dan 6. oktobar

Atletičarka Marita Koch je 1985. pretrčala 400 metara za 47.6 sekundi, a ni do danas niti jedna atletičarka nije srušila taj svjetski rekord. Ova Njemica je tijekom karijere skupila impozantnu kolekciju od 16 svjetskih rekorda na otvorenom, kao i 14 na zatvorenim stazama. 1979. postala je prva žena koja je 200 metara pretrčala za manje od 22 sekunde. Njezini rezultati, kao i oni njezinih kolega iz Istočne Njemačke, podigli su sumnju da je uzimala nedopuštena sredstva koja se tada još nisu mogla otkriti.

Današnji dan 2011. godine ostat će zapamćen i po gubitku jednog od najvećih umova računalne industrije, vizionara i genijalca Stevea Jobsa koji je preminuo u 56. godini života od raka gušterače.

Na današnji dan rođen je švicarski arhitekt Le Corbusier koji zauzima istaknuto mjesto u modernoj umjetnosti kao arhitekt, slikar i pisac koji je presudno utjecao na suvremenu svjetsku arhitekturu.

6. listopada rođen je i Roland Garros, francuski avijatičar koji je postao slavan zahvaljujući prvom neprekinutom letu preko Sredozemnog mora, a danas njegovo ime nosi pariški Grand Slam turnir.

2000 — Slobodan Milošević priznao pobedu Vojislava Koštunice u prvom krugu izbora za predsednika Savezne Republike Jugoslavije čestitajući mu pobedu. Vojislav Koštunica je postao prvi izabrani političar u SRJ koji nije bio član Saveza Komunista Jugoslavije.

Savezni ustavni sud potvrdio pobedu Vojislava Koštunice na predsedničkim izborima 24. septembra. Slobodan Milošević u obraćanju naciji putem televizije priznao poraz i čestitao pobedu novoizabranom predsedniku. Time okončana postizborna kriza tokom koje su na stotine hiljada građana širom Srbije protestovale zbog pokušaja vlasti da falsifikuje izborne rezultate.

1989 — Umrla je Beti Dejvis, američka filmska glumica. (* 1908)
1990 — Umrla je Marija Draženović Đorđević, prva žena-ratni pilot u Jugoslaviji. (* 1924)
2018 — Umrla je Monserat Kabalje, španska operska pevačica. (* 1933)
2018 — Ubijena je Viktorija Marinova, bugarska novinarka. (* 1988)

Similar Posts