Svi najbolji MAKEUP savjeti

Svi najbolji MAKEUP savjeti na jednom mjestu!

Sedam dana ovo pišem, vrijedno je čitanja 😃

Ako muku mučite sa makeup pojmovima, alatkama, tehnikama, i nije vam jasno za šta služi tih sto četkica, ni šta je to konturisanje, ni koja sjenka najbolje ide uz vašu boju očiju, kako da stavite eyeliner a kako da povećate usne, sve sam te savjete pokušala okupiti na jednom mjestu i nadam se da će vam biti od pomoći, bez obzira da li ste potpuna neznalica i amater ili naprotiv, makeup obožavalac i znalac. U oba slučaja, vjerujem da će vam biti od koristi 🙂

Za sve dodatne nedoumice stojim vam na raspolaganju, u komentaru slobodno pitajte šta vas zanima.
I naravno, ukoliko imate neku sugestiju ili dobar savjet, biću vam zahvalna da ga podijelite ovdje sa svima 🤗

Dobro, možda ne baš svi svi svi, ali sigurno oni najvažniji 🙂
Odnosno, jedini bez kojih ne možete. Sve ostalo su finese, a ovo je OSNOVA!
Sa šminkanjem je baš kao sa odjećom, nije problem odabrati šta želite i pronaći najljepše boje – najvažnije je znati

KAKO to ispravno da upotrijebite i primjenite u skladu sa svojim oblikom tijela tj lica, u ovom slučaju.

Kako da istaknete ono što želite, kako da sakrijete ono što vam smeta, kako da suzite, proširite, kojim bojama i alatima.

Iako je ovo dug tekst, on naravno ne pokriva ni dio svih savjeta o kojima se u okviru ove beskrajne teme može pisati, ali za početnike, mislim da je dovoljno.

STAY BEAUTIFUL!

Bojana Mutić

Hvala sajtu: modaitakoto.com

Za početak, upoznajte se sa šminkerskim alatkama!

Nije neophodno da imate svaku od ovih četkica, neke mogu poslužiti i za više namjena ali neke od ovih MORATE imati.

Nakon podloge (kreme ili specijalne makeup podloge) tečni puder možete nanijeti i prstima pažljivim utrljavanjem i tapkanjem pomoću spužvica. Za korektor takođe možete koristiti prste i spužvice.

Za puder u kamenu, prahu ili rumenilo, četku logično morate imati. Iako uz svaki puder dobijete tuferčiće ili jastučiće za njihovo nanošenje, oni su vrlo nezgodni jer ne možete ravnomjerno rasporediti količinu pudera koju aplicirate na lice pa dobijete debele slojeve i pečate jer, koliko god precizno to radili, svaki pokret ostavlja manje ili više vidljiv trag dok je sa velikom „fluffy“ četkom moguće savršeno kontrolisati količinu praha. Ova se količina može dozirati i samim načinom korištenja četkice, laganim pokretima, tako da lice četkom „milujete i škakiljate“ a ne grubo trljate, jer ćete tako poremetiti puder koji ste prethodno nanijeli, ali to već nisu pravila već očiglednosti pa im neću pridavati značaja 🙂

Za obrve morate imati četkicu, ali ne morate ju posebno kupovati. Danas skoro svaka olovka za četkice dolazi u pakovanju koje na svom čepu ima malu četkicu.

Za češljanje trepavica predlažem da koristite staru potrošenu maskaru. Ja uvijek jednu ostavim u rezervi jer ona najbolje raščešlja trepavice, odvoji svaku trepavicu zasebno, a ono malo sasušene boje što se nalazi na četkici fiksira dlačice tako da je poslije vrlo lako nanijeti maskaru ravnomjerno, bez grudvica i sljepljivanja više trepavica u jednu.

Eyeliner nikada nisam ni pokušala nanijeti četkicom, isključivo koristim kist koji dobijem uz tečni eyeliner. Ali vrijedilo bi pokušati, jer svi profesionalni vizažisti nanose eyeliner na ovaj način – verovatno s razlogom. Pretpostavljam da posrijedi nije samo veća preciznost ovakvog načina nanošenja već i duže trajanje eyelinera u „kremi“.

Za usne, takođe, koristim samo olovke ili četkice koje dođu uz sjaj za usne.

Za nanošenje sjenila koristim tri vrste četkica, i to je pravilo najbitnije sijediti ukoliko želite lijepo našminkane oči bez grubih prelaza. Pljosnatu za sjenilo koje nanosim preko cijelog kapka (podlogu u svijetloj boji ili “šljokaste” sjenke). Špicastu za isticanje uglova oka i široku pufnastu za blendanje prelaza.

Kako pravilno da konturišete lice?!

A evo i poseban savjet za konturisanje nosa

Prilagodite obrve obliku lica!

Pravilno sjenčenje oka u skladu sa oblikom i bojom očiju!

Trikovi za savršeno iscrtavanje eyeliner-a!

Kako da vizuelno povećate usne i produžite trajanje karmina!

Svi najbolji MAKEUP savjeti na jednom mjestu!

Similar Posts