Pinokio

Pinokio u pozorištu Duško Radović u subotu 31.03.2018. godine.

Povedite decu na ovu sjajnu predstavu!

 

Uzrast: 4-10 godina
Trajanje: 60′
Autor: Karlo Kolodi / Slobodan Obradović / Marija Karaklajić

Priča prati odrastanje i sazrevanje drvenog lutka Pinokia (Jelena Petrović), koji uz veliko odricanje i ljubav majstora Đepeta uspeva da se izbori sa iskušenjima sveta koji ga okružuje. Italijanski pisac i novinar Karlo Kolodi 1883. godine izdao je roman „Pinokiove avanture”, koji je svetsku popularnost stekao tek posle piščeve smrti, a danas predstavlja jedno od najčitanijih i najprevođenijih dela književnosti za decu.

PINOKIO

Prve kratke priče o drvenom lutku zvanom Pinokio italijanski pisac i novinar Karlo Kolodi (1826-1890) objavio je 1881. godine u dečjem časopisu „Žurnal za decu“. Potaknut njihovim uspehom, Kolodi je 1883. izdao roman pod naslovom „Pinokiove avanture“. Svetsku popularnost roman je stekao tek posle piščeve smrti i danas predstavlja jedno od najčitanijih i najprevođenijih dela književnosti za decu. Priča o drvenom lutku koji prolazi kroz brojna iskušenja i, učeći kako da ih prevaziđe, sazreva i postaje pravi dečak, doživela je brojne književne, filmske i muzičke adaptacije. U najpoznatije svakako spadaju „Zlatni ključić ili Buratinovi doživljaji“ (1936) Alekseja Nikolajeviča Tolstoja i dugometražni crtani film „Pinokio“ (1940) Volta Diznija.
U drugoj polovini XX veka pojavljuju se tumačenja koja Kolodijev roman ne svrstavaju isključivo u književnost za decu, ističući njegovu književno-istorijsku dimenziju. Pisci i književni teoretičari poput Đorđa Manganelija, Antonija Tabukija i Umberta Eka povlače paralelu između priče o Pinokiju i biblijskih legendi, poznoantičke satire i književnosti renesanse. Prema tim interpretacijama, lik Pinokija predstavlja varijaciju figure lude. Prikazujući ljudske slabosti, tipski lik lude žigoše društvene anomalije i podstiče čitaoca na autorefleksiju.

Pogledajte delić predstave…

Similar Posts