Poplava knjiga – Šta je to?

Na Islandu je tradicija da se na Badnje veče svojim bližnjim poklanjaju knjige, koje se tokom iste noći čitaju uz obavezno grickanje čokolade. Ovaj simpatični običaj se zove “Jolabokaflod”.

 

Na Islandu je već desetinama godina najbolji i najvažniji božićni poklon KNJIGA!

Island je zemlja, koja godišnje izdaje najviše knjiga po glavi stanovnika, na svetu.

Statistički to izgleda ovako: na svakog 1000-tog Islanđanina štampa se godišnje 5 novih naslova.

Ali ono što je najzanimljivije je vreme prodaje to jest period godine kada se na Islandu prodaje najviše knjiga. Tradicionalno je to vreme od kraja septembra do kraja decembra.

Ta nacionalna tradicija zove se : “Jolabokaflod” – božićna poplava knjiga.

Poplava počinje s izdavanjem Bokatidindi kataloga koji sadrži sve knjige i novitete koje preporučuje Udruženje islandskih izdavača. U katalogu bude predstavljeno više od 800 naslova.

Svako domaćinstvo na Islandu dobija taj katalog u poštanski sandučić. Svi ga nestrpljivo iščekuju. Katalog u sandučetu kao da označava “početak trke” za kupovinu knjiga.

U zemlji koja ima gotovo stopostotnu pismenost – 99,9%, nije čudno da je upravo kultura pričanja priča izvor najvećeg nacionalnog ponosa. S populacijom od svega 320 hiljada stanovnika, Island ima više pročitanih knjiga po osobi od bilo koje druge zemlje na svetu.

Podaci iz Srbije iz 2012. godine kažu da imamo 165.000 nepismenih, ali i 850.000 onih koji nikada nisu pohađali osnovnu školu ili su završili tek par razreda.

Iako se Island smatra najmiroljubivijom zemljom na svetu, s vrlo niskom stopom kriminala (čak ni policija ne nosi oružje), imaju neke od najboljih pisaca kriminalističkih romana na svetu.

Dvojica sjajnih skandinavskih pisaca objavili su ovog novembra nove nastavske svojih grandioznih serijala na srspkom jeziku u izdanju izdavačke kuće Booka

Zaljubljenici u kvalitetnu žanrovsku književnost obradovani su romanom „Glas anđela“, trećim nastavkom u serijalu o Inspektoru Erlenduru vodećeg svetskog krimi pisca, Islanđanina Arnaldura Indridasona.

Zanimljivost je da na Islandu postoji popularni TV Show, Kiljan koji je potpuno posvećen čitanju knjiga i knjigama. Druga zanimljivost je da je 2011. godine Reykjavik proglašen UNESCO-vim gradom književnosti.

 

Similar Posts