Roditeljski telefon 0800-007-000 postoji od 3. maja 2016. godine.

Projekat „Roditeljski telefon“ smišljen je da bi svi zainteresovani mogli da dobiju besplatne savete u vezi sa roditeljstvom.

Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine, u strateškom partnerstvu sa Kancelarijom Unicefa u Srbiji, uz podršku resornog ministarstva i kompanije „Telekom Srbija“, započeo je sa razvojem pomenute savetodavne usluge za podršku porodici.

 

Roditelji zovu najčešće jer ne znaju kako da protumače određeno ponašanje svoje dece, bilo da su to buntovne reakcije kod najmlađih ili otpor autoritetu i naglo otuđenje kada je reč o adolescentima.

Pozivom na broj 0800-007-000 roditelji, ali i svi drugi koji učestvuju u vaspitanju dece, mogu da reše svoje dileme u razgovoru sa stručnjacima bez obaveze da zakazuju ili daju podatke.

Svi moraju da budu svesni da ponekad mogu da postoje problemi na koje stručnjaci sa druge strane telefona ne znaju odgovor, ali da će ga oni naći u roku od 48 sati.

U cilju izgradnje poverenja važno je da savetnici kažu da ne znaju, ali da će odgovor pornaći u roku od dva dana, kada roditelj može ponovo da pozove.

Roditelji kojima su potrebni saveti u vezi sa roditeljstvom mogu ih dobiti besplatno na “Roditeljski telefon0800- 007-000

Reč je o događajima koji utiču na ponašanje dece koja ponekad postaju uplašena, povučena u sebe, agresivna, nesigurna…

To roditelje vodi ka preispitivanju roditeljskih kompetencija, potrebe da podele svoje dileme i sumnje sa nekim ko je stručan, neutralan i objektivan i zatraže odgovarajući savet.

Razlozi za veliki broj poziva su poremećeni porodični odnosi, teškoće sa kojima se roditelji susreću u procesu razvoda, dodele starateljstva na decom, i posledice koje ove traumatske situacije izazivaju kod dece.

Roditeljski telefon” je besplatni, anonimni i poverljivi broj na koji se može javiti svaki roditelj, i druga odrasla osoba, zabrinuta za dete i razgovarati sa stručnom osobom o pitanjima u vezi sa različitim životnim situacijama.

“Telefon” 0800-007-000 radi od utorka do nedelje od 17:00 do 20:00 časova i dostupan je i sa fiksnog i mobilnog telefona, dodaje se u saopštenju.

Similar Posts