Zašto se slavi Halloween?

Halloween ili Noć veštica se tradicionalno obeležava poslednjeg dana oktobra, tačnije obeležava se uoči Svih svetih.

 

Zašto se slavi Halloween

Kako je sve počelo?

Kelti, indoevropski narod, koji je bio poznat po svojoj bogatoj kulturi, slavili su 1. novembar kao početak nove kalendarske godine. Oni su verovali da u noći prelaska iz oktobra u novembar mrtvi ustaju iz grobova i iz tih razloga su uoči ove noći bili što veseliji i pravili bal pod maskama, ali isto tako su pripremali hranu i slatkiše, kako bi umirili duhove. Ovo „darivanje“ je poznatije kao „trick-or-treat“, za šta ste sigurno čuli iz filmova i serija na temu Noć veštica.

Halloween je postao tradicija i i dan danas se obeležava širom sveta. Pa tako i kod nas.

Halloween u Srbiji

Obeležava se u celom svetu, pa kako da se ne obeleži i kod nas? Godinama unazad čitavog desetog meseca u godini ugostiteljski objekti se spremaju za najveću maskenbal žurku u godini, dok obožavaoci takvih žurki čitavog meseca osmišljavaju u koga će se maskirati. Maske, kostimi, šminka, sve je to ono što je neophodno pripremiti kako bi maskenbali za noć veštica bili što uspešniji. 🙂

Zaštitni znakovi Halloween-a

Rezbarene bundeve su ono po čemu se prepoznaje ovaj „praznik“.

Zašto je to tako, veruje se da to „zašto“ vodi poreklo od davnina, kada su deca iz jednog Engleskog sela svake godine krajem oktobra pravili lampione od bundeve ali i od drugih biljaka.

Danas, u 21. veku, tradicionalno se ovaj dan obeležava svuda u svetu i to na razne načine – u klubovima se organizuju maskenbali, u bioskopima su na repertoaru horor filmovi, deca (naročito u Americi) idu od vrata do vrata i sakupljaju slatkiše.

Irska, Meksiko, Rumunija, SAD…>>

Similar Posts