Aerodrom Nikola Tesla Beograd

Aerodrom Nikola Tesla Beograd

Aerodrom Nikola Tesla Beograd (IATA: BEG, ICAO: LYBE) najveći je aerodrom u Srbiji i važno čvorište saobraćajne mreže u Beogradu.

Aerodrom u čast Nikole Tesle, od 2006. nosi današnje ime.

Aerodrom se nalazi 18 km zapadno od centra Beograda. Sa aerodroma u redovnom avio-saobraćaju putnike prevoze 33 avio-kompanije ka 91 destinaciji u 38 država na 4 kontinenta.

Tesla je matično čvorište avio-kompanije Er Srbija, nacionalnog avio-prevoznika Republike Srbije. Aerodrom je baza niskotarifne avio-kompanije Viz er, zatim avio-službe Vlade Republike Srbije i avio-taksi kompanije Er PinkPrinc avijacija, Infiniti avijacija i Igl ekspres.

 

Na aerodromu Nikola Tesla smešteno je preduzeće Jat Tehnika, operativna odeljenja Agencije za kontrolu letenja, Uprava carinai avio-kompanije Er Srbija, muzej vazduhoplovstva i školski centri avio-kompanije Er Srbija i Agencije za kontrolu letenja, helikopterska jedinica MUP-a i dr.

Belgrade Airport je opremljen po najvišim svetskim standardima. Neposredno okruženje aerodroma ima četiri precizna sistema za vođenje vazduhoplova (VOR, DME). Oba prilaza poletno-sletnoj stazi opremljena su preciznom radio-navigacionom opremom ILS tipa i radarom za navođenje, kao i drugom radio-navigacionom opremom (VOR, DME i slično) koja obezbeđuje bezbedno letenje u lošim vremenskim uslovima.

Red letenja…>>

Kako stići do aerodroma…>>

Similar Posts