Bonton u Malom pozorištu Duško Radović od petka 25.maja

Predstava za mlade o lepom ponašanju nastala je po istoimenoj knjizi Jasminke Petrović.

Premijera predstave Bonton održaće se u petak 25. maja u 20:00 časova u Malom pozorištu „Duško Radović“, a prva repriza biće u nedelju 27. maja u 12:00.

Predstava je nastala sa ciljem da deci školskog uzrasta ukaže na pravila lepog ponašanja, prihvatljive komunikacije, poštovanja tuđih prava i sloboda, kao i buđenju duha dobrosusedstva i empatije prema drugima. A sve to kroz likove kakve možemo sresti na svakom mestu i u svakom trenutku.

Bonton u Malom pozorištu Duško Radović

Junaci predstave su oslikani u komično-grotesknim karakterima gospođe Finić (Jovana Cvetković); gospodina Prostića (Miloš Samolov); tu su i devojčice Buca (Ivana Adžić) i Caka (Katarina Dimitrijević); njihov drug Raka (Nikola Malbaša). Likovi upadaju u razne prijatne i ne tako prijatne situacije. Izlaz iz svake od ovih avantura način je da se likovi kao i publika opamete i oplemene, ali i da se zamisle o tome kako nečiji dobronameran ili zlonameran gest zapravo izgleda u očima drugih.

Malo pozorište „Duško Radović“: „Sudbina jednog Čarlija“, novi mjuzikl za decu

Autorsku ekipu ove predstave čine rediteljka Isidora Goncić; tekst dramatizacije napisala je Mila Mašović-Nikolić; Vladislava Joldžić (kostim); Nađa Antić (scena); i Jovan Marić (muzika).

Predstava je namenjena decu stariju od 11 godina.

Tekst Artura Šopenhauera

„Kada je hladno, bodljikavo prase traži drugu bodljikavu prasad da leže zajedno, da se zbiju, jer im je tako toplije. Da nemaju bodlje, to bi bilo lako. Ali, bodljikava prasad imaju duge i oštre bodlje. Kad se zbiju u gomilu, bodu jedno drugo. To nije dobro. A nije dobro ni kad im je hladno. Zato se bodljikava prasad dugo muče dok ne nađu neko zgodno rastojanje: da budu jedno uz drugo, a da se ne bodu. To rastojanje zove se lepo ponašanje.

To je lepo ponašanje: da ja ne povredim tebe, da ti ne povrediš mene; da pomognemo jedno drugom, da i meni i tebi bude dobro.”

 

Similar Posts