Zapadni hrišćani proslavljaju Božić 25. decembra po novom, gregorijanskom kalendaru, uvedenom reformom pape Grgura XIII 1582. godine.

Božić je hrišćanski praznik kojim se slavi rođenje Isusa Hrista.

Sama reč Božić, kao deminutiv reči Bog, označava da se na taj dan rodio Isus – mali Bog.

 

Svima koji slave Božić po gregorijanskom kalendaru želim da ispunite godine životom, a ne život godinama. Ostvarite ono što želite i sačuvajte ono što volite.

Srećan Badnji dan i Božićni praznici!
Vaša,
SamoŽena.com

Obeležavanje rođenja Isusa Hrista po novom, gregorijanskom kalendaru, prihvatile su i neke pravoslavne crkve, tako da će osim katolika, 25. decembra Božić proslaviti i Vaseljenska patrijaršija u Istanbulu, patrijaršije u Aleksandriji (Grčka) i Antiohiji (turska granica sa Sirijom), pravoslavne crkve Poljske, Rumunije, Kipra, Grčke, Turske, Pravoslavna crkva u Americi, gde je nekim parohijama dozvoljeno i korišćenje julijanskog kalendara, a poslednja među pravoslavnim crkvama je gregorijanski kalendar prihvatila Bugarska pravoslavna crkva 1963. godine.

7. januara Božić proslavljaju i pravoslavne crkve Jerusalima, Rusije, Ukrajine, Gruzije, grčki starokalendarci i srpska crkva.

Imajući u vidu različite kulture, vere, geografske širine i vremenske prilike na teritorijama na kojima se obeležava ovaj Božić, u našim krajevima popularno nazvan “katolički”, razumljivo je zašto postoje i velike razlike u načinu njegovog obeležavanja.

Na Badnjak (Badnje veče) okiti se bor. Danas ga neki okite i pre, početkom adventa, jer imaju veštačke borove.

Adventski venčić i drugi običaji…>>

Similar Posts