Dženis Džoplin zauvek.

Neukrotiva diva rock’n’rolla Janis (Lyn) Joplin – Dženis Džoplin rođena je 19. januara 1943. godine u Texasu. Među prijateljima je bila poznata i kao Pearl, što je ujedno naziv njenog poslednjeg, četvrtog albuma.

Nikad se nije uklapala u društvo, a družila se s manjinom koja se bavila muzikom i slikanjem. U srednjoj školi zadirkivali su ju zbog fizičkog izgleda. Nakon prve neuspešne godine na fakultetu, u leto 1961.godine seli se u Los Anđeles.

To je bio prvi od nekoliko pokušaja da ode od kuće, ali se ubrzo vraća u rodni Port Arthur.

Godine 1962. u potrazi za pevačkom karijerom odlazi u San Francisco, zatim i u New York, ali ti pokušaji neslavno završavaju i Džoplin se 1965. ponovno vraća kući.

„Oduvek sam htela da budem umetnica, šta god to značilo. Neke devojke žele da budu stjuardese, ja sam čitala. Slikala. Razmišljala.“

Prvih pet minuta slave doživljava godinu dana kasnije kao pevačica grupe Big Brother and the Holding Company.

1968. Dženis Džoplin je započela, kao što će se ubrzo ispostaviti, prerano prekinutu samostalnu karijeru. Govorila je da će ljudi uništiti svoje danas budu li se brinuli šta će biti sutra, pa je tako i živela, konzumirajući velike količine alkohola i droge u kombinaciji s poprilično neurednim načinom života.

ČUVEN JE NJEN NASTUP NA WUDSTOKU U RANOJUTARNJIM SATIMA 16. AVGUSTA 1969. TADA JE IZJAVILA DA „NA POZORNICI VODI LJUBAV S 25 000 LJUDI, ALI ODE SAMA KUĆI.“

Žena sa stilom…>>

POSLJEDNJU PESMU SNIMILA JE 1. OKTOBRA, A RADI SE O JEDNOJ OD NJENIH NAJPOZNATIJIH I NAJIZVOĐENIJIH PESAMA – MERCEDES BENZ.

Umrla je 4. oktobra 1970. godine, pridruživši se Klubu 27, umetnicima preminulim u 27. godini života. Pronašao ju je menadžer John Cooke u hotelskoj sobi, a kao razlog smrti navedeno je predoziranje heroinom.

Iako snimanje albuma nikad nije dovršeno, Dženis Džoplin je iza sebe ostavila dovoljno snimljenog materijala, što je rezultiralo posthumnim objavljivanjem albuma Pearl 1971.godine. Ironično, upravo album čije objavljivanje nije doživela se najbolje prodavao, a 2003. Rolling Stone Magazine uvrstio ga je među 500 najboljih albuma svih vremena.

Godinu dana kasnije, isti časopis svrstao ju je na 46. mesto liste 100 najvećih umetnika svih vremena, a četiri godine kasnije na 28. mesto među 100 najvećih muzičara u istoriji muzike.

U svojoj pevačkoj karijeri otpevala je pesme koje slušaju i generacije rođene nekoliko desetina godina  nakon njene smrti.

Neki od svevremenskih hitova ove velike umetnice su Down on Me, Summertime, Piece of My Heart, Ball’n’Chain, Maybe, To Love Somebody, Work Me, Lord, Cry Baby, Mercedes Benz, Me and Bobby McGee.

Godine 2005. posthumno joj je dodeljen Gremi za životno delo.

DA NIJE PRERANO OKONČALA TURBULENTAN ŽIVOT KOJI JE VODILA, DANAS BI SLAVILA 74. ROĐENDAN.

Similar Posts