Energetsko piće da ili ne

Energetska pića DA ili NE?

Skupi slatkasti šumeći napici danas su pravi hit među mladima. Sadrže pre svega kofein i uopšte nisu uvek neškodljivi.

Ono što je za starija godišta pivo, to je za klince i “kul” tipove neki energetski napitak, naime jedno ”stvarno mrak” piće – i to bez alkohola. Mehurići snage iz pozerski otvorene limenke omogućuju, kaže reklama: “Let iz rupe do slobode, daju nadljudsku snagu i čine nemoguće mogućim“.

Ko se nije primio na to, kada pića iz malih limenih valjaka stvaraju eksplozivno prave džinove?

Istinu na videlo!

Posle jedne limenke “energetskog” napitka, ne ostaje od ukusa ništa više do slatko sećanje na susret kao sa gumenom bombonom.

Sigurno je i ovo: različita pića sa kofeinom nemaju ništa zajedničko sa napicima za sportiste i nemaju šta da traže na džogingu, vožnji biciklom, fudbalu ili bodi-bildingu.

Energetski napici odlikuju se prvenstveno visokim sadržajem kofeina. On je prilično veći nego u uobičajenim pićima tipa “Cola”, koje prema istraživanjima sadrže najčešće manje od 100 miligrama kofeina po litru (mg/1Lit). “Energetska pića sadrže skoro 320 (još uvek dozvoljenih) mg/lit., dakle po limenci, koliko sadrži i jedna šoljica crne kafe.

Međutim, dok šoljica kafe svojim gorkim ukusom često odbija decu i omladinu, “energetski napici” ih svojim (deci i omladini prilagođenim) slatkastim ukusom gumene bombone upravo navode da ih piju.

Energetska pića DA ili NE?

Kofein deluje nadražujuće i može da podigne lično osećanje snage pri opterećenjima. Loše je to što čovek uopšte ne primećuje koliko se stvarno napreže. Tada slabe odbrambeni mehanizmi tela. Razbija se fino izbalansirani sistem regulacije koji štiti naše telo od opasnih prenaprezanja.

U višim dozama – koje su individualno različite, a naročito kod osoba nenaviknutih na proizvode sa kofeinom, isti izaziva neželjena dejstva, kao što su glavobolja, nesanica, drhtanje mišića ili poremećaje srčanog ritma. Kofein deluje i diuretički (pojačava mokrenje).

Nacionalna i internacionalna sportska udruženja stavila su kofein čak i na listu doping – supstanci.

Radi sprečavanja “brkanja” sa uobičajenim “Cola” napicima, kod energetskih napitaka mora se uvek potrošačima ukazati na povećani sadrzaj kofeina. Guarana napici, koji danas preplavljuje tržišta, takođe sadrže kofein u izdašnim količinama. Guarana ekstrakt se inače dobija iz semena jedne brazilske biljke puzavice i nije nepoznata evropskom tržištu. Pošto ne sadrži izdašno samo kofein, već i neke druge aktivne materije, ranije je guarana ekstrakt preporučivan protiv migrene, neuralgija, proliva i groznice.

Savet !
U “energetskim” pićima ima više kofeina nego u običnim “Cola” napicima. Ovi nadražujući napici nisu preporučljivi naročito za decu, omladinu, trudnice i dojilje, ali ni za sportiste. Pri umoru ili opadanju snage, bolje je dobro se ispavati.

Objasnite deci da je mnogo bolje da odspavaju pa da nastave sa učenjem. Energetsko piće im neće pomoći niti da ostanu u budnom stanju, niti da se skoncentrišu na gradivo.

Za nadoknađivanje izgubljene tečnosti pri letnjim vrućinama ili pri pojačanoj fizičkoj aktivnosti, mnogo su podnošljiviji i zdraviji razređeni voćni sokovi, mineralna ili obična pijaća voda, posebno voćni čajevi.

Naročito se ne preporučuju deci i omladini u razvoju, pošto na nadražujuće supstance kao što je kofein reaguju osetljivije nego odrasli. Napici imaju, doduše, kratkotrajno stimulativno – nadražujuće dejstvo, ali se opet mogu javiti i neželjena dejstva.

Prednosti naročito hvaljenih sastojaka kao sto su taurin i glukuronalakton nisu do sada dovoljno naučno potvrđena, pa zato korišćenje pomenutih napitaka treba da ostane u sferi “jedno egzotično piće za jedno egoztično veče”.

Similar Posts