Fatalna žena

Fatalna žena ili Fam fatal (Femme fatale)

Kao žena razmišljam glasno, šta čini jednu ženu fatalnom, koje su to njene karakteristike!

Kada se pomene izraz fatalna žena prvo što nam padne na pamet je zanosna lepotica, tajanstvena, privlačna, neodoljiva, ona koja ostavlja bez daha…

Stav je vlastiti izbor

Ipak, sam pojam prvenstveno je označavao prelepu, ali opasnu ženu, koja je muškarca potpuno opčinjavala svojim čarima, ali ga je na kraju odbacivala, često i ubijala.

Izraz potiče iz francuskog jezika „femme fatale“ i u doslovnom prevodu označava sudbinsku, ali smrtonosnu ženu. Sam izraz popularisan je u filmovima 20. veka, a kako je zapisao jedan francuski filmski kritičar „Fatalna žena je kamenog srca ispod seksi kombinezona od crne svile. Ona jednostavno uništava muškarce“. I to je prava suština pojma fatalna žena. Ona svoje čari naglašava telom, a harizmom prikriva svoj pravi karakter. Potpuno izludi muškarca, uzme od njega ono što želi, i na kraju ga odbacuje kao nepotrebnu stvar. Muškarac je toliko opsednut njenom lepotom i seksualnim čarima, da bi za nju učinio apsolutno sve.

Budite srećne uvek, na svakom mestu, u svakom društvu…

Fatalna žena je kamenog srca ispod seksi kombinezona od crne svile. Ona jednostavno uništava muškarce.

Ipak, u svakodnevnom životu „fatalna žena“ ne uzima život, ali ga često potpuno određuje i ostavlja neizbrisiv trag.
Ali, bez obzira na definicije, postoji li jedinstven odgovor koje su to žene fatalne? Šta ih čini toliko neodoljivim? Da li je to seksi telo, lepota, harizma, način na koji postupaju sa muškarcima…? Da li se pojam „fatalne žene“ menja sa planetarnim trendom „savršene žene“? Ili tu fatalnost one jednostavne nose u sebi, bez obzira na prihvaćene predstave o lepoti?

Žena izgleda fatalno kada je neosvojiva, neukrotiva…

Similar Posts