Florensina knjižara

FLORENSINA KNJIŽARA U BIOSKOPIMA OD 10. MAJA – VIŠESTRUKO NAGRAĐIVANA MOĆNA DRAMA

Grad koji nema knjižaru nije uvek grad koji želi istu

Scenario i režija
Izabel Koišet (Isabel Coixet)

Po romanu Bookshop Penelope Ficdžerald

Uloge: Emili Mortimer, Patriša Klarkson i Bil Naj

Florensina knjižara je priča koju je napisala i režirala Izabel Koišet, a zasnovana je na romanu Penelope Ficdžerald sa sjajnim glumcima Emili Mortimer, Patriša Klarkson i Bil Naj u glavnim ulogama. Film je predivna priča o hrabroj ženi Florens Grin, udovici slobodnog duha, koja svoju žalost ostavlja po stani i rizikuje sve da bi otvorila knjižaru – prvu takve vrste u uspavanom primorskom gradu u Engleskoj 1959. godine. Uprkos ljubaznoj ali istovremeno nemilosrdnoj, hladnoj i apatičnoj okolini koja ne želi knjižaru, njena odluka postaje političko minsko polje.

Florensina knjižara je kinematografska adaptacija koja slavi bibliofiliju. U filmu glavne uloge tumače Emili Mortimer kao Florens Grin, Patriša Klarkson kao Violet Gamar, i Bil Naj kao Edmund Brundiš.

Patriša Klarkson i Izabel Mortimer su sarađivale i na filmovima Shutter Island (2010), Lars and the Real Girl (2007), i The Party (2017) koji je počeo iste godine sa prikazivanjem kada i Florensina knjižara. U pitanju je špansko, britanska i nemačka koprodukcija višestruko nagrađivane drame Florensina knjižara nastale po romanu “Bookshop” Penelope Ficdžerald. Film je sniman u Britaniji, Irskoj, Španiji tokom avgusta i septembra 2016, a u pitanju je koprodukcija Španije, Britanije i Nemačke.

Florensina knjižara

Pogledajte trejler za film…

Radnja filma, kao i romana smeštena je u Englesku 1959. godine i prati život Florens Grin, udovice srednjih godina, koja je odlučila da otvori knjižaru u malom primorskom gradu, udaljenom od društvenih i seksulanih revolucija koje se vode u udaljenim urbanim gradovima. Odabrala je napuštenu staru kuću za koju se veruju da je naseljena duhovima. Nakon mnogo žrtvovanja, ona započinje svoj posao, koji se razvija, ali nakon godinu dana počinje da slabi prodaja. Širenjem klasičnih savremenih dela fikcije kao što su “Lolita” Nabokova i Farenhajt 451 Reja Bredberija, ona pokreće zakopana osećanja stanovnika ovog malog grada, naročito gospodina Brundiša (Bil Naj) sa kojim uspostavlja snažnu povezanost. Međutim njene akcije ostrašćuju društvenu doajenku koja se ljubomorno suprotstavlja promenama ove heroine koja na putu svog uspeha nailazi na brojne prepreke i otpore, ali na podršku u ne tako ljubaznom okruženju.

 U bioskopima širom Srbije film kreće sa prikazivanjem od četvrtka 10. maja.

Ova moćna i dirljiva drama podseća na važnost očuvanja knjižara, izdavača, pisaca i brigu o čitaocima. Među knjigama nikada nismo sami.

Hrabrost naše heroine Florens Grin probudiće nam snagu i vratit veru, i podsetiti da je nekada dovoljno da jako želimo i predano radimo kako bismo ostvarili snove! Stoga ne propustite ovu moćnu i dirljivu, višestruko nagrađivanu dramu u bioskopima od 10. maja.

Similar Posts