Kako odabrati školu jezika

Kako izabrati školu jezika u pet koraka ili kakav ti je kurs, takvi su ti rezultati

U moru fantastičnih ponuda da za male pare a lako i brzo naučite potpuno nepoznat jezik ne možete ni lako ni brzo da donesete odluku gde da počnete sa učenjem.

Na internet oglase pout onog: “Naučila samostalno 5 jezika!”, nemojte ni da se osvrćete.

Iako ne zavisi baš sve ni samo od škole jezika ipak mnoge ponude, meni lično, zvuče previše dobro da bi bile istinite.
Kao one fantastične reklame:
“Kako da skinete 5 kilograma za 5 dana?”

– Može, ali samo u reklami.

Šta je bitno prilikom odabira kursa/škole?

1. Raspitajte se kod poznanika da li imaju iskustva sa školom u koju hoćete da krenete.
Ako ne poznajete nikog lično pokušajte na forumima da nađete komentare polaznika, mada je i to lutrija. Da li su bili zadovoljni? Šta hvale a šta kritikuju? Meni je bitno i koliko dugo postoje, da li često menjaju zaposlene. Ukratko: da li su ozbiljni ili ne.

Kako izabrati školu jezika

7 saveta za lakše i brže učenje jezika

Profesori, animatori, oni koji se tako osećaju. Ima svega.

2. Pitajte otvoreno da li na kursu predaju profesori jezika ili ne?
Jedno je znati jezik, ali potpuno je drugi kontekst podučavati druge.
Može predavač da vam vergla sat i po na stranom jeziku ali da posle časa vi ne vidite svoj napredak. Za to je potrebna metodika nastave. I vi tečno govorite srpski, pa niste profesori istog!

3. Koliko iskustva imaju profesori koji vam predaju?
Nije sve jedno da li predaje tek svršeni student ili neko ko je godinama u tom poslu, prošao gomile seminara i to primenjuje u nastavi i pri tom je upoznat sa zahtevima na međunarodnim ispitima. Iskustvo u radu sa polaznicima je zakon.

E sad, ako ste samo hobista i na kursu ste radi zabave i apsolventi dolaze u obzir, zašto da ne, uostalom i oni moraju da krenu od nečega i stiču iskustvo.

4. Odnos cene i dobijenog. Jako bitno.
Nema smisla da preplatite kurs ako ne morate. Ali obratite pažnju koliko časova dobijate za ponuđeni kurs i pazite sad… koliko čas traje?
Najčešće se radi dvočas od 90 minuta ali ako obratite pažnju videćete da se negde nude časovi i za 60/70 minuta po dolasku. Deluje jeftinije na prvu loptu ali je zato kraće. Koliko para toliko i muzike.

5. Fond časova za određeni nivo razlikuje se od škole do škole.
Ovde 3 tamo 4 a onde 6 hiljada mesečno ne znači nužno da obuhvata istu ponudu i da ste prošli jeftinije. Negde je ponuda za ceo nivo 40 negde 120 školskih časova.

Na kraju bitno je reći da ne zavisi baš sve samo od škole jezika. Za koju god školu da se odlučite pripremite se za dodatni rad kod kuće.

Ne postoji toliko idealan kurs koji će vam za 2, 3 dolaska nedeljno ubaciti strani jezik u glavu. Nije realno očekivanje.
Okružite se što više stranim jezikom preko filmova, serija, youtube kanala i interneta. Korisno je, a pri tom i veoma zabavno.

Mediji u kombinaciji sa tradicionalnim kursevima daju odlične rezultate. Srećno!

Učenje novog jezika od vitalnog je značaja da biste bili kompetentni u mnogim aspektima našeg života. Naša preporuka je Akademija OXFORD

Similar Posts