kegelove vežbe

Kegelove vežbe: kako se rade, ko treba da ih radi, koji su benefiti od vežbanja, video

Naziv Kegelove vežbe potiče od imena njihovog pronalazača, doktora Artura Kegela, koji je preporučivao ove vežbe svojim pacijentkinjama četrdesetih godina prošlog veka. Kegelove vežbe imaju za cilj jačanje mišića donjeg dela karlice, uretre, materice, bešike i rektuma.

Trudnice treba da rade Kegelove vežbe zato što jaki mišići donjeg dela karlice potpomažu rađanje bebe, naročito pošto se lakše napinjete.

Zato što Kegelove vežbe smanjuju verovatnoću cepanja u toku porođaja.

Žene koje prati tabu tema zvana URINARNA INKONTINENCIJA.

Urinarna inkontinencija je nevoljno i nekontrolisano ispuštanje ili bežanje urina (mokraće), najčešće na neprikladnom mestu i u neprikladno vreme. Ovo je problem sa kojim će se tokom života sresti velika većina žena. Ono što je jako bitno je, da se stanje može popraviti ojačavanjem mišića karličnog dna, odnosno takozvanim Kegelovim vežbama.

U videu se nalazi osnovna vežba

Kegelove vežbe

Kako se rade?

– Stegnite mišiće kao da pokušavate da zaustavite mokrenje
– Zadržite stegnute mišiće i brojte do 3
– Postepeno opustite mišiće

To je to. U početku, uradite nekoliko puta 3 ili 4 niza sa 25 ponavljanja u toku dana. Kako jačaju mišići donjeg dela karlice, produžujte vreme zadržavanja kontrakcije mišića pa čak i do 10 sekundi.

Kada stežete karlične mišiće, pazite da ne grčite mišiče zadnjice i trbuha. Ovi mišići se ne koriste pri radu Kegelovih vežbi. Primetićete da grčite rektalne mišiće. Kada budete bili u boljem stanju, fokusirajte se samo na karlične mišiće. Kako bi Vaš rad Kegelovih vežbi bio delotvorniji i naporniji, probajte da promenite kontrakcije. Neke uradite brzo, a neke sporo.

 

Similar Posts