malo dete i strani jezik

Malo dete i strani jezik

 
Mnogi roditelji se pitaju kad bi njihova deca trebala početi sa učenjem stranog jezika. Kao što pokazuju istraživanja, ako je detetov govorno-jezički razvoj uredan, nema baš mnogo smisla čekati do osnovne škole da bi se uveo novi jezik.

Prvih šest godina detetovog života su presudni za razvoj jezika. Već negde početkom 7. godine detetov mozak postupno slabi u svojoj sposobnosti usvajanja jezika. Učenje stranog jezika u predškolskom uzrastu (između 3. i 7. godine) može  poslužiti kao dodatno sredstvo podsticanja razvoja, odnosno smišljenog obogaćivanja vašeg predškolca, a poznavanje jednog ili nekoliko stranih jezika će mu kasnije u životu dati ogromnu prednost.

Naravno, edukativni materijal za učenje stranog jezika treba da je prilagođen detetovom uzrastu. Danas je na tržištu dostupno obilje edukativnih kompleta.

10 najboljih saveta za lakše učenje stranog jezika

Malo dete i strani jezik

Kvalitetni dečji softveri, poput Tell me more su odlični za učenje stranog jezika u predškolskom uzrastu. U nekim dečjim vrtićima su uvedeni tečajevi nekog stranog jezika.

Prema jednom zanimljivom istraživanju, stručnjaci su  proučavali korejske i kineske imigrante u SAD-u koji su počeli sa učenjem engleskog u različitom uzrastu, između 3. i 39. godine. Imigranti su ispunjavali test iz engleske gramatike i istraživači su otkrili da bodovi nisu zavisili od toga koliko su dugo ispitanici govorili engleski, već o tome koliko su rano u životu stigli u Ameriku.

Oni koji su počeli da usvajaju jezik u uzrastu između 3. i 7. godine, konačno su govorili poput domaćih, s dobrom upotrebom gramatike i bez prepoznatljivog akcenta. Ako su stigli u uzrastu između 11. i 15., imigranti su postigli samo pola te veštine. Ako su počeli da uče engleski nakon 17. godine, postizali su samo trećinu efikasnosti.

Bilo da se radi o prvom ili drugom jeziku, očito je da s početkom usvajanja stranog jezika u predškolskom uzrastu možemo samo dobiti. Ako ne počnemo, gubimo podlogu, propuštajući izlaganje jeziku u vreme kada je otvoren taj prozor mogućnosti.

Naša preporuka za učenje stranih jezika je Akademija OXFORD

Similar Posts