10 najboljih saveta za lakše učenje stranog jezika

10 najboljih saveta za lakše učenje stranog jezika

Uvek imajte svoj cilj pred očima, odnosno razlog zbog kog želite da naučite nemački jezik.

Možda zvuči banalno, ali vrlo je bitno da se stalno podsećate zašto želite da  naučite baš taj jezik. Razlozi mogu biti različiti kao npr. želite da se zaposlite u toj državi čiji jezik učite ili imate partnera iz tog govornog područja i želja vam je da znate da komunicirate s njegovom porodicom, prijateljima ili možda planirate da idete na godišnji odmor i cilj vam je da znate da vodite jednostavan razgovor, sami naručite jelo u restoranu, pitate za put ili obavite kupovinu ,bez prevodioca.

Bilo kako bilo, vi najbolje znate za vaš razlog učenja nemačkog jezika. Sve češće se podsećajte na to, tim pre ćete ga naučiti i održati nivo motivacije.

Motivišite sami sebe iznova za učenje nemačkog jezika
Svi smo mi nekad u životu imali situacije, kada smo u početku bili jako motivisani i puni energije za nešto, ali s vremenom gubimo volju, samim tim sve nam je teže i sve manje se trudimo. Uz to gubimo koncentraciju i često na kraju odustanemo, jer nam se cilj čini sve dalje i dalje. Zato je jako važno da se uvek iznova motivišete. Komunicirajte s ljudima iz Nemačke, Austrije i tako učite preko interneta, slušajte muziku, gledajte filmove ili serije na nemačkom jeziku.

Malo dete i strani jezik

Počnite što pre da pričate, vježbajte izgovor
Ne odgađajte vežbe izgovora. Ako počnete pre, pre ćete i završiti. Sve manje će vam biti stran ako reči koje ste naučili ponavljate na glas. Na taj način ćete pre ispraviti eventualne greške u izgovoru i lakše preuzeti melodiku jezika. Nekad prepoznamo po zvuku reči o kojem jeziku se radi, iako ga uopšte nismo učili i ne znamo ga. Zato je vežba izgovora vrlo važan deo učenja nemačkog jezika.

Koristite svaku priliku za učenje nemačkog jezika
Svakodnevno imamo bezbroj situacija u kojima možemo da učimo i usput obavljamo i druge poslove. Slušajte lekcije dok čistite, jedete, putujete u busu ili u bilo kojoj prilici koja vam se nudi. Budite kreativni i pronađite načine kojima možete olakšati učenje nemačkog jezika. Zato deca uče novi jezik brže nego odrasli, jer su stalno u kontaktu s tim jezikom. Isto to se dešava ako živite u toj državi čiji jezik želite da usvojite.

Koristite strani jezik i kada ste sami kod kuće
Ovaj savet vam možda malo čudno zvuči, ali pokušajte i da razmišljate na stranom jeziku, razgovarajte sami sa sobom. I to je način učenja jezika. Učite i ponavljate kad ste sami, slobodno pričajte na glas. To ne znači da sa vama nešto nije u redu i ne ustručavajte se, jer ubrzo ćete shvatiti da tom metodom učite brže i bolje pamtite.

Pravite greške? Pa šta!
Verujte mi na reč, taj koji ne pravi greške još se nije rodio. Učenje nemačkog jezika nije tako teško kako se čini. Ne postoji niko na ovoj planeti, ko može da nauči strani jezik, a da odmah savršeno priča i sve zna. Zato se kaže “učim strani jezik” a ne “znam ga već savršeno i bez greške”. Grešiti je ljudski, a da bi mogli novi jezik da naučimo, moramo ga aktivno koristiti.

10 najboljih saveta za lakše učenje stranog jezika

Vokabular učite povezicama
Niko ne voli “buba” gradivo napamet, to ubrzo postaje naporno i dosadno, pa brzo gubimo volju i motivaciju. Osim toga to traje puno duže i takav način učenja dovodi do neuspeha. Razmislite koje reči su vam bitne i skoncentrišite se na njih. To sigurno nisu životinje u zoološkom vrtu ili delovi nameštaja, niti ćete naučiti jezik gramatičkim pravilima, kao što su nas uveravali u školi.

Nađite govorne partnere
To mogu biti osobe koji imaju interes da naučite nemački, kao npr. Vaši roditelji, prijatelji, učitelj ili osobe koji pohađaju isti tečaj. Važno je da su vam te osobe zanimljive, da se zabavljate dok razgovarate s njima i usput učite. Učenje nemačkog jezika treba da bude zabavno, draga obaveza, a ne opterećenje. Jedino tako ćete stići do svog cilja.

Ne opterećujte se , neka vam učenje nemačkog jezika bude zabava
Ukratko rečeno, ko se muči gubi volju i motivaciju bez obzira koliko je u početku želja bila snažna.Pokušajte da usvojite savete koje ste ovde pročitali i primjenite ih na način koji vama najviše odgovara. Možda vam padne još bolja ideja na pamet i otkrijete iznenada svoju kreativnu stranu.

Pod pritiskom nije ugodno živjeti, raditi, niti učiti strani jezik. Ne ljutite se ako ne funkcioniše onako kako ste vi zamislili. Možda ste previše strogi prema sebi? Koristite razne tehnike, metode i pomagala koji vama odgovaraju na način koji vama najviše odgovara. Jer radi se o vama i vi trebate naći svoj put.

10 najboljih saveta za lakše učenje stranog jezika

Ne odustajte
Ne zavaravajmo se, za učenje nemačkog jezika treba vremena i volje. Jezik se ne uči preko noći. Ali ne znači da je za neke ljude moguće, a neke ne. Znam osobe koje tvrde da nisu talentovane za jezik, pa se zato i ni ne trude. Naravno da su uz takvo razmišljanje osuđeni na neuspeh. Gde nedostaje u startu pozitivan stav prema nečemu, tu ni mukotrpno učenje ne pomaže.

Zamislite…ustajete ujutro iz kreveta i prva pomisao je: dan će biti katastrofa, ništa neće biti onako kako želim, sigurno će se nešto loše desiti. Možete očekivati da će vam dan zaista postati loš, jer ste vi tako odlučili. Tako je i sa učenjem jezika, ako sami sebe uverite da niste sposobni, da vi to ne možete, da to traje sve predugo, odustajte odmah i ne gubite vrijeme.

Ali ako shvatite da vam znanje nemačkog jezika može otvoriti nove mogućnosti i perspektive, a da postoje mogućnosti i način da se uz to zabavite i lako i efikasno ostvarite uspeh, za vas učenje neće biti nimalo mučno. Razmislite o tome.

Naša preporuka za učenje stranih jezika je Akademija OXFORD

Similar Posts