Mehanizam dojenja
Dojenje ima dva glavna aktera. Jedan je dojka koja proizvodi mleko, uz pomoć hormona i žlezda i beba koja aktom sisanja izvlači mleko iz dojke.
Zapamtite , ženske dojke su različite po veličini i obliku, ali to ne utiče na proizvodnju mleka u njima.
Bez obzira na oblik ili veličinu, svaka dojka je dobra za dojenje.
Za lučenje majčinog mleka, zaduženi su hormoni, odnosno nivo hormona kod majke i adekvatno sisanje (pražnjenje dojki) mleka iz dojki.

Mehanizam dojenja


Za vreme trudnoće žlezdano tkivo u dojkama proizvodi kolostrum, koji hormoni sprečavaju da se proizvodi u većim količinama. Po porođaju kada nivo hormona pada (progesteron) oko 30-40 sati posle porođaja, dojke počinju da luče veće količine mleka. Zato nemojte sumnjati u mlečnost vaših dojki ako mleko ne potekne posle samo nekoliko sati od porođaja. Kapanje mleka iz dojki nakon porođaja ima veću vrednost za novorođenče nego zrelo mleko za starije odojče.
Dva hormona koja utiču na lučenje mleka su prolaktin i oksitocin. Oni se luče pred kraj trudnoće a kasnije kao odgovor na sisanje bebe.
Prolaktin – nivo ovog hormona je odgovoran za početak lučenja mleka. On aktivira druge hormone koji su odgovorni za stvaranje proteina i laktoze mleka. Da bi bilo mleka, prolaktin mora biti visok. Najjača stimulacija prolaktina je sisanje i potpuno pražnjenje dojki. I kod visokog nivoa prolaktina ali nedovoljnog sisanja i pražnjenja dojki, proizvodnja mleka će prestati.
Poštujući osnovne principe dojenja: pravilan položaj bebe na dojci, dojenje na zahtev (noćni podiji veoma značajni, prolaktin se tada najviše luči) i dovoljno dugo, održaće se nivo prolaktina. Prolaktin je pod kontrolom hipotalamusa.

Mastitis


Oksitocin kontrahuje ćelije oko alveola i omogućava istiskivanje mleka niz kanale do mlečnih sinusa. Reaguje na stimulaciju bradavica dojki. Vizuelni, čujni i mirisni stimulusi vezani za hranjenje stimulišu lučenje oksitocina.
Može se desiti da dođe do privremenog prestanka lučenja oksitocina usled jakok bola (ispucale bradavice), stresa, upotrebe nikotina i alkohola. Ovakva situacija se prevazilazi pravilnim postavljanjem bebe na dojku, smirivanjem majke (udoban položaj za dojenje, masaža ramenog pojasa, topla i prijatna atmosfera u okruženju ), izmlazanjem male količine mleka i nežnim stimulisanjem bradavica.
Zastoj u lučenju mleka ne znači da ste izgubili mleko, već da je trenutno došlo do inhibicije u lučenju koja je prolazna.

Similar Posts