Mastitis

Simptomi mastitisa
Simptomi koje opisujete odgovaraju mastitisu koji nastaje između ostalog i kao posledica nedovoljno ispražnjene dojke. Smete da dojite. U ovom trenutku je najvažnije da beba što češće sisa i da posle svakog podoja proverite da li je ostalo nešto mleka u dojkama, te da ih ručno izmuzete ako je potrebno. Pošto je mastitis stanje koje zahteva lečenje, važno je da razumete šta se u ovom trenutku dešava sa vašim grudima i organizmom.

Šta je mastitis?
Mastitis je zapaljenje dojke, koje se manifestuje osetljivošću, crvenilom, bolom i otokom dojke. Žena takođe oseća drhtavicu, malaksalost, glavoboljau povišenu temperaturu. Ako se mastitis ne leči, može da dovede do apcesa.

Problemi pri dojenju

Kako nastaje mastitis?
Najčešće preko ispucalih bradavica (ragada) kada bakterije imaju otvoren put za ulazak u organizam, nedovoljno pražnjenje dojki ili blokiran mlečni kanal koji nije saniran. Takođe važnu ulogu ima i opšte stanje žene, zamor, pad imuniteta. Ako se ovako osećate, neophodno je da potražite savet ginekologa ili pedijatra kako bi dobili za vas odgovarajuću terapiju.

Šta uraditi?
Za vreme mastitisa najvažnije je ne prekidati dojenje, obavezno prekontrolisati dojke posle podoja ako ima još mleka – isprazniti dojku ručnim izmlazanjem. Bilo bi dobro pridržavati se sledećeg redosleda u dojenju. Beba se doji na zahtev, pre podoja dojku istuširati mlakom vodom desetak minuta, da se kanali prošire i mleko bolje potekne, da dojka postane mekša. Obratite pažnju na položaj bebe za vreme dojenja: vaše i bebino telo treba da su u paralelnom položaju (beba je u vašem naručju na boku), ustašca treba da su dovoljno otvorena da beba obuhvati areolu (ponavljati stavljanje dojke u usta dokle god beba to ne uradi pravilno), bebina glava treba da je u visini dojke, da ima oslonac kako ne bi cimala dojku dok sisa.
Kako ćete proveriti da li je beba pravilno uzela dojku – ako posle sisanja kada beba pusti dojku bradavica nije spljoštena, znači da je beba pravilnouhvatila dojku. Za vreme podoja nežno sa dva prsta podstičite pražnjnje kanala, u pravcu od pazuha ka bradavici, naročito na osetljivom mestu.
Posle podoja, ako je potrebno, ručno izmlazajte mleko iz obolele dojke. Zatim pripremite hladan oblog od smrznutog sitnog povrća ili sitnih kockica leda, uvijte u pelenu i držite 15 min na osetljivom mestu. Ovakav oblog se može stavljati na svakih sat vremena po 15 min između dva podoja. U međuvremenu i list svežeg kupusa može da pomogne. Ove hladne obloge imaju za cilj da smanje upalu i ublaže nagli dotok mleka.Pred podoj ponovo tuširanje mlakom vodom da se kanali rašire i mleko bolje potekne.
Neophodno je da se majka što više odmara, uzima lekove za snižavanje temperature i bolove (paracetamole) i uz konsultaciju sa ginekologom ili pedijatrom i antibiotik (nikad sami na svoju ruku ne uzimajte antibiotik). Ovi lekovi neće naštetiti bebi. Unos tečnosti treba da bude konstantan ali u malim gutljajima.

Similar Posts