Prvi podoj

U prvih 24 sata majčinog mleka se stvori u proseku u obe dojke oko 40 ml ( to je manje od čašice žestokog pića koja je oko 50 ml ). Prvo mleko se stvara doslovce u kapima, gustim i žućkastim. To je KOLOSTRUM ili PRVO MLEKO. Kolostrum je koncentrat proteina, masti, ugljenih hidrata, živih ćelija i imunoglobulina.

Mehanizam dojenja

Najbolje bi bilo kada bi mama podojila svoju bebu u prva 4 sata po porođaju
To je najbolji pokretač laktacije. Od tog momenta mama i beba ne bi trebalo da se razdvajaju. Mama bi trebalo da bebi nudi naizmenično jednu, pa drugu dojku, kako bi beba izvukla svaku kap prvog mleka ili kolostruma i time pokrenula obilniju laktaciju ili stvaranje mleka, koja usledi za 24 do 48 sati, a najdalje 72 sata po porođaju.
Ako se mleka stvori više nego što beba može da posisa, neophodno je da se porodilja izmlaza, kako ne bi došlo do zastoja mleka i razvoja mastitisa tj. upale dojke. Najbolje je mleko izmlazati u sterilnu posudicu ( zgodne su posudice za urinokulturu, sterilne , plastične). Čak i ukoliko majka ne uspostavi laktaciju u porodilištu, nije razlog za odustajanje, već samo strpljivo čekati, a dolaskom kući mnoge stvari će doći na svoje mesto.

Prvi podoj


Mleko se može dati bebi kašičicom između podoja, ali nikako flašicom i cuclom, da se ne bi slabio refleks sisanja. U početku razmak između podoja ne bi trebao da bude duži od 2 sata u toku dana i 3 sata noću. Ovo vreme se meri od početka prvog podoja do početka sledećeg podoja). Trajanje podoja je najčešće od 20-25 min.
Česti podoji, sa potpunim pražnjenje dojke su najbolji stimulans za stvaranje dovoljne količine mleka.

Similar Posts