mornarska majica

MORNARSKA MAJICA = BRETON SHIRT = BRETONKA = SAILOR STRIPED SHIRT = MORNARSKA MAJICA

Nastala u francuskoj regiji Bretanji u 19 veku i dandanas svedoči o čuvenom francuskom šiku, koji niko i nikad neće moći da devalvira.

Dekretom iz 1858. godine odlučeno je da majica koju će nositi mornari treba da izgleda upravo ovako: naizmenično smenjivanje 21 plave (jedan santimetar široke) i bele (dva santimetra široke) štrafte (poznate i kao BRETON STRIPES-bretonske štrafte) na grudnom delu i 14 ili 15 isto tako raspoređenih štrafti na rukavima. Broj 21 se odnosio na broj Napoleonovih pobeda nad Englezima. Takav motiv je izabran da bi se lakše uočio mornar koji padne u more.

Jedro nade

Radnja ovog romana prati Nikolu Smekiju, ambicioznog modnog industrijalca iz Barija, koji se na poziv gradonačelnice vraća u Perast, grad svojih predaka, da bi ponovo pokrenuo i oživeo tradicionalnu proizvodnju mornarskih majica.

Onda se pojavila ONA, obukla takvu majicu i mornari su krenuli da osvajaju kopno. Da , baš ona, KOKO ŠANEL, 1917. godine dizajnirala je svoju NAUTICAL COLLECTION (mornarsku kolekciju) i modni svet je počela da osvaja BRETONKA.

Majica koja nikada nije dozvolila bilo kakav print po sebi, ukrase, kičeraj. Varirana je samo širina štrafti i ponekad boja. Čak i dizajneri znaju da se kraljica majica ne dira. Nema ličnosti iz svetskog „otmenog sveta“ koja nije pronela slavu ove majice. To je majica koja ne trpi ni nakit na sebi, ništa, ništa… Eventualno malu poput muške maramice , maramu vezanu oko vrata. Pikaso, Merlin Monro, Brižit Bardo, Odri Hepbern, Gotije, samo su neki od „mornara“ koje pamtimo ili pratimo po ovoj majici.

Dame, obucite BRETONKU, neke jednostavne pantalone, patikice ili baletanke, stavite maskaru, crveni ruž i krenite niz ulicu opušteno, veselo, jer dani počinju da budu sve duži, a uskoro će i mirisi proleća i leta zagolicati naš nos.

 

Tekst preuzet sa FB stranice Jasmina Sanader

Similar Posts