Na današnji dan – 15. novembar

Rođen Karađorđe

Na današnji dan 1752. godine rođen je Đorđe Petrović Karađorđe, vođa Prvog srpskog ustanka.

Karađorđe je tvorac novovekovne srpske države i rodonačelnik kraljevske porodice Karađorđević.

 

SamoŽena.com vas poziva da dnevno pratite vremeplov:)

U Austrijsko-turskom ratu (Kočina Krajina) borio se kao frajkor (dobrovoljac) u sastavu jedinica kapetana Koče Anđelkovića, na austrijskoj strani. Kao buljubaša (turski čin u rangu komandanta bataljona) učestvovao je u akcijama protiv Janjičara.

Na zboru srpskih prvaka u Orašcu 14. februara 1804. izabran je za “vožda” u borbi protiv Turaka. Isteravši Turke iz Beogradskog pašaluka (Smederevskog) posle pobeda na Ivankovcu, Mišaru i Deligradu i oslobođenja Beograda, nastojao je da izdejstvuje priznanje Srbije, ali međunarodni uslovi nisu bili povoljni. Pokušavao je da se osloni na Rusiju i 1807. stvorena je neka vrsta srpsko-ruskog vojnog savezništva, što je okončano za Srbiju krajnje nepovoljnim Bukureštanskim mirom 1812. Posle sloma ustanka 1813. izbegao je u Austriju, zatim u Rusiju, da bi po povratku u Srbiju 1817. tragično nastradao.

Nastradao? Godine 1817. u Radovanjskom lugu nadomak Velike Plane pomogao je ubistvo Karađorđa po naređenju Miloša Obrenovića i tadašnje vladajuće strukture u Srbiji.

On je bio Karađorđev kum (“Divnog li kumstva”?), pa je Karađorđe kod njega odseo imajući poverenje. Vujica Vulićević nije lično ubio Karađorđa. Kako da ubije kuma?! “Angažovao” je Nikolu Novakovića – izvršioca ubistva. Nikola Novaković je Petrovića ubio sekirom. Imamo mi i u novijoj istoriji kumova raznih… Tako te stvari teku… Kao u narodnoj pesmi…

U znak pokajanja podigao je crkvu-brvnaru Pokajnica.

Danas je sreda, 15. novembar, 319. dan 2017. Do kraja godine ima 46 dana.

Španski moreplovac Kristifor Kolumbo…>>

Astronom Frederik Vilijam Heršel…>>

Narodni heroj Petar Drapšin…>>

Adolf Hitler i Musolini…>>

Arhitekta Andra Stevanović…>>

Patrijarh srpski Pavle…>>

Similar Posts