19. januara Indira Gandi

Na današnji dan – Vremeplov za 19. januar

1966. godineIndira Gandi izabrana je za šefa vlade Indije, osam dana posle iznenadne smrti premijera Lala Bahadura Šastrija. Siki ekstremisti, pripadnici njenog ličnog obezbeđenja ubili su je 31. novembra 1984. godine ispred rezidencije u Nju Delhiju.

Indira Prijadaršini Gandi (engl. Indira Priyadarshini Gandhi, hind. इन्दिरा प्रियदर्शिनी गान्धी; 19. novembar 1917 — 31. oktobar 1984) je bila indijska političarka i državnica, premijerka Indije u dva mandata: od 1966. do 1977, pa ponovo od 1980. do 1984. godine,[1] te jedna od vodećih ličnosti Pokreta nesvrstanih, čija je kontroverzna politička karijera završila atentatom koji su izveli sikijski zavernici.

Na današnji dan – 19. januar

Bogojavljenje

2003. godine – Umrla je Fransoaz Žiru, poznata novinarka koja je pisala o politici, seksu i feminizmu. Bila je glavni i odgovorni urednik ženskog magazina “El”, a potom i suosnivač vodećeg nedeljnika “L’Ekspres” 1953. godine. Žiru je bila prvi francuski ministar za ženska pitanja.

Fransoaz Žiru je rođena 21. septembra 1916. godine u Ženevi. Bila je novinar, pisac i političar. Najčešće teme njenih tekstova i romana bili su politika, seks i feminizam. Bila je glavni i odgovorni urednik ženskog magazina El (1946-1953), a potom i suosnivač vodećeg francuskog nedeljnika L’ekspres čiji je urednik bila od 1953. do 1974.

Godine 1953. postala je prvi francuski ministar za ženska pitanja.

Živela je život emancipovane žene i često je govorila o pravima žena. S tim u vezi zanimljivo je napomenuti njen roman Lu – priča o slobodnoj ženi u kome iznosi biografiju slavne ruske zavodnice i famfatal Lu Salome. Ova žena natprosečne inteligencije i zavodljivosti bila je inspiracija i predmet obožavanja najinteligentnijih muškaraca svog doba. Njome su, pored armije ostalih, bili očarani i R. M. Rilke, Niče i, niko drugi, do Sigmund Frojd.

U biografiji Lu Salome koju je napisala Žiru, posebna pažnja posvećena je razlozima njenog dugog odbijanja seksualnih odnosa (do 35. godine), da bi kasnije postala jedna od najslobodnijih i najemancipovanijih žena svih vremena. Ovaj paradoks Žiru tumači kao posledicu incesta koji je Lu mogla doživeti u detinjstvu. To je jedan aspekt Lu Salome koji nikad ranije nije dotaknut pre Fransoaz Žiru, iako su se njenim životom bavili mnogi biografi.

Fransoaz Žiru je umrla 19. januara 2003. u 86. godini života.

Na današnji dan – 19. januar

2009. godine – Stanislav Markelov, advokat i Anastasija Baburova, novinarka Nove Gazete koja je radila na istraživanju neonacističkih skupina u Rusiji, ubijeni su u Moskvi.

Similar Posts