Na današnji dan 5. april 1722. godine, holandski istraživač Džejkob Rogeven (Jacob Roggeveen, 1659-1729) otkrio je Uskršnje ostrvo.

Iako je već napunio šezdeset godina života, Rogueven je bio ugušen sa idejom postojanja mitske Tere Australis, koju je njegov otac Arend zamislio. Viši Rogeven je bio naučnik, profesor matematike, astronomije i plovidbe, koji je dobio povelju za ekspediciju na Južnom Pacifiku 1675. Međutim, ni on ni njegovi saradnici nisu uspeli da obezbede finansijska sredstva do 1679 godine, kada je Arend umro , znači ideja je umrla.

Nakon studiranja prava, njegov sin Jakob je veći deo života proveo radeći kao notar u Midelburgu, glavnom gradu provincije Zeland. Od 1707 godine radi kao glavni pravosudni i izvršni oficir Holandije istočnoindijske kompanije u Bataviji (današnja Džakarta u Indoneziji).

Parga

Kao već stariji čovek 62 godine, Rogeven se setio očevih neispunjenih želja, pa je 1721. predložio holandskoj zapadnoindijskoj kompaniji da organizuje ekspediciju u nepoznate delove Pacifika, na osnovu očeve povelje.
Njegovu ideju je finansijski i organski pomogao njegov brat Jan, trgovac iz Midelburga.

Rogven je avgusta 1721. predvodio svoju trobrodsku ekspediciju i 223. ljudi ka Folklandu, a zatim je pratio RT Horn i nastavio uz čileansku obalu od 24. do 17 marta 1722. godine.

Kada su pristali na arhipelag Huan Fernandez, usidrili su se, i pripremali brodove da uplove u nepoznato.

Na današnji dan 5. april

Odatle su poplavili kurs zapad-severozapad i preplivali preko 1500 nautičkih milja pred Uskrs 5 aprila., videli čemu su se nadali legendarnom Tere Australisu. Međutim, to je bila zemlja rodom zvana Rapa Nui, koju je nazvao Uskršnjim ostrvom.

Jakob Rogeven je proveo samo jedan dan na ostrvu, ali je bilo dovoljno da opiše ostrvljane kao čudake koji obožavaju svoje kolosalne skulpture i naklon izlazećem suncu. I njega je iznenadila njihova estetika jer su neki od njih posekli ušne ljušture koje su padale na ramena.

Rogeven je otkrio ostrva Boro Bor i Maupiti na svom putu i prvi je otplovio u Samoe.

Similar Posts