Parga : Tirkizno kristalno more i rive sa šarenim kućama usred idilične prirode, Grčka

Parga je gradić s oko 2500 stanovnika i općina s administrativnim sjedištem Kanalaki na grčkoj zapadnoj obali (regija Epir) na Jonskom moru . Od 2011. godine sastoji od dvije općine Parga i Fanari, koje su odvojene dijelom obale od približno dva kilometra u uvali Agios Ioannis, koja pripada općini Igoumenitsa.

Parga je jedno od onih mjesta u Grčkoj koje se čini previše slikovitim da bi bilo stvarno. To je idiličan obalni grad, okružen prekrasnim uvalama pijeska, ispunjen mirisom okolnih plantaža limuna i naranče, lijepim plažama i bogatoj grčkoj povijesti.

Turisti odasvud hrle u šetnju romantičnim uličicama starog grada ili u posjet staroj tvrđavi.

Zašto toliko volimo Grčku?

Uz tirkizno kristalno more prostiru se plaže, rive sa šarenim kućicama i zgradama te šetališta u okrilju stijena i zelenila.Iako ostavlja dojam kao da ste stigli na slikoviti izolirani otočić, no u stvarnosti ste pola sata udaljeni od autoceste koja vas vodi prema velikim gradovima poput Soluna i Atene.

Izvan centra grada, dvije plaže čekaju tražitelje sunca – Krioneri i Piso Krioneri. Krioneri se nalaze u malom zaljevu i malo su zaštićene plaže s grubim pijeskom. Plaža Piso Krioneri sastoji se od sitnog šljunka.

U neposrednoj blizini nalazi se mirno selo Lichnos sa spektakularnom plažom poznatom po opuštenoj atmosferi. Nešto sjevernije nalazi se mala plaža Ai Giannakis, živahno središte vodenih sportova. Priroda nalik fjordu u blizini Parge također skriva niz malih plaža do kojih se može doći samo brodom.

  1. kolovoza u Pargi se održava takozvana Varkaróla koja okuplja stanovnike i turiste oko luke. Festival je rekonstrukcija važnog razdoblja lokalne povijesti: povratak Pargiota u njihovu zemlju nakon stoljeća emigracije. Glazba i vatromet prate ovaj omaž pokretnoj prošlosti grada.

    Tijekom povijesti kroz grad su promarširali mnogi: od bizantske vojske preko Mlečana do Osmanskog carstva. Burnoj prošlosti svjedoči i dvorac iz 11. stoljeća koji je s brda nadgledao i čuvao grad. Kada je na red došla vladavina Osmanlija, dvorac je dobio i turske kupelji, a poslužio je i kao harem s pogledom na more.

    Danas su od njega ostale samo ruševine, no svejedno je popularan među izletnicima koji žele doživjeti veličanstven pogled s brda. Ponekad se ovdje održavaju i kazališne predstave i umjetničke izložbe.

    Iako je Parga najpoznatija po blizini mora, rijeku Archeron svakako vrijedi posjetiti. Archeron ima bogatu povijest jer je njegov tok vezan za nekromanteion.

    Nekromanteion predstavlja zanimljiv dio povijesti i kulture ljudi iz Parge. Nalazeći se u blizini grada, ovo arheološko nalazište je mjesto gdje je Efirski prorok živio prije tisuću godina. To je “Proročište smrti“, a obližnji Archeron u grčkoj mitologiji smatra se putem do Hada.
Similar Posts