najvredniji poklon

Najvredniji poklon koji detetu možete da podarite JE KVALITETAN ODNOS KOJI ĆETE SA NJIM IZGRADITI

Ne zaboravite da će od odnosa koji ćemo mi napraviti sa svojom decom zavisiti kako će dete videti sebe, kakav će čovek postati, kakvog će partnera izabrati i što je najvažnije koliko će ispunjenim životom živeti.

Različiti su razlozi zbog kojih su odnosi unutar porodice uzdrmani, a ja ću se baviti onim aspektom koje predstavlja uticaj društva. Naime, svedoci smo kako izgleda prosečan dan jedne porodice. Ako bih trebala jednom rečju da opišem takav dan rekla bih TRKA. U toj „trci“ ne postoji „krivac“, to je jednostavno jedna sistemska pokretna traka u kojoj žurimo da obavimo što više zadataka postavljenih za taj dan u kome je mera da je dan bio „uspešan“, svi na broju i zdravi a zadaci većinom obavljeni. U toj „trci” gube se one finese koje utiču na kreiranje jednog čvrstog i kvalitetnog odnosa izmedju roditelja i deteta.

U toj brzini snalazimo se kako znamo i umemo. Vreme kompenzujemo novcem, pa veliki broj zadataka koji su nam na dnevnoj listi ubrzamo plaćajući eksterne usluge kako bismo prištedeli na vremenu. Pa tako plaćamo nekoga ko će nam čuvati decu, pospremiti kuću, kupujemo gotove obroke, odeću nosimo na hemijsko čišćenje i sl. Svedemo se na to da ulažemo svoju životnu energiju boraveći na svojim poslovima, kako bismo priuštili sve te gore napomenute usluge, gubeći pri tom volju, radost i snagu za one koje najviše volimo.

Najvredniji poklon

I kada se taman završi radni dan na poslu, ponovo jurimo kući kako bismo svoje mališane taksirali s jedne aktivnosti na drugu, obavljajući večeru usput u kolima skoncentrisani na gužvu u gradu i nervozu da li ćemo i ovog puta kasniti ili ipak stići na vreme. Kada se konačno završi sva ta trka i legnemo u krevet, najčešće od umora ne stignemo da rezimiramo dan sa supružnikom već se komiramo od umora ili pak nekada osećamo ozlojeđenost i krivicu što polovinu zadataka nismo stigli da obavimo ili što nismo tako zamišljali sebe kao odraslog, roditelja, supružnika…

Naredni dan se neretko iznova započinje uz nervozu i pritisak svih obaveza pred nama i tako ulazimo u jednu beskrajnu kolotečinu koja deluje poput beznađa čekajući da se nešto desi, neka imaginativna sila koja će nešto premeniti bez našeg uključivanja, volje, iniciranja.

Ipak, nije sve tako crno. Postoje načini kako da pomognete sebi i svojoj porodici i svi u vašem malenom sistemu osećate radost zajedništva.

Najvredniji poklon

Kako je moguće izgraditi kvalitetan odnos sa decom?

Similar Posts