Odustala sam od sigurne zone

Odustala sam od sigurne zone i započela svoj posao

Suzana Pavlović, vlasnica Trešnjica koncepta je odustala od sigurne zone i započela svoj posao. Njena priča motiviše mnoge od nas da kažemo zbogom velikim kompanijama i započnemo svoj posao.

Nijedna mama nije postala preduzetnica preko noći, iako to može tako da izgleda. Postala je preduzetnica onog trenutka kada je rešila da svu svoju snagu, znanje, rad i vreme posveti razvoju i ostvarenju sopstvene vizije.

Lično poznajem ili samo pratim u virtuelnom svetu mnogo mama preduzetnica koje se bore sa svim izazovima koji im se nameću. I znam koliko im je teško, znam da mogu da pomeraju stene ako treba, znam da mogu da urade svaki posao koji im se ponudi kvalitetno, znam da će uraditi sve to a da njihova porodica ne oseti da im nešto fali.

Suzana Pavlović је stručnjak za marketing, oblast u kojoj je „pekla zanat“ više od 13 godina. Počela je kao akaunt menadžer u agencijama, a kasnije je, kao deo marketing tima dve uspešne kompanije, radila na pozicijama brend menadžera i vd direktora marketinga.

Odustala sam od sigurne zone

Zašto je Suzana Pavlović drugačija od većine drugih žena sa uspešnom karijerom?

Zato što se ona odrekla visokih pozicija u kompanijama, i započela svoj, jednako uspešan biznis koji se ogleda u „Trešnjica konceptu“, firmi koja pravi dekorativne poklon aranžmane.

Kako se se odličila da napusti visoku poziciju koju je imala kod poslodavca i otisnula se u privatan biznis?

Moram da priznam da sam uživala u radu na “mojim” brendovima, jer je poseban osećaj kada učestvujete u stvaranju magije koja je potrebna da odličan brend bude još bolji. Ipak, od inicijalne ideje ili projekta, uvek prođe jako puno sitnih i krupnih koraka do finalnog odobrenja. Samim tim, čitav sistem je, za moj senzibilitet, nefleksibilan i spor, te sam uvek imala osećaj da može bolje, hrabrije i kreativnije. Sa druge strane, imate sigurnost jakog kolektiva iza vas, ali u jednom trenutku je to prestalo da mi bude bitno – htela sam više. Osim toga, radno vreme u marketing sektoru je od jutra do sutra, te su moja porodica i moj privatni život trpeli. To su bili razlozi zbog kojih sam rešila da probam nešto svoje.

Zašto baš Trešnjica koncept?

Na prvi pogled, „Trešnjica koncept“ nema mnogo povezanosti sa mojim prethodnim poslom. Reč je o izradi dekorativnih poklon aranžmana sa voćem u divnim drvenim gajbicama ručne izrade. S druge strane, daleko da je „Trešnjica koncept“ nepovezana sa mojom strukom. Morate naći način da predstavite svoju ideju, da osmislite brend, da nađete ciljnu grupu i rešite sva pitanja oko cena – cene koštanja, logistike i ostalih delova ozbiljnog marketing miksa. Tako da ja i dalje radim u marketingu, ali je predmet mog rada brend koji sam sama osmislila.

Kako je biti frilens mama – deset godina kasnije

Ideja pokretač

Odustala sam od sigurne zone. Ideja mi je bila da ponudim originalno rešenje za poklon, koje nije uobičajeno cveće ili nešto nekreativno poput bombonjere, vina u korpi sa celofanom i plastičnom mašnom. Otišla sam u pravcu prirodnosti – a to je upravo voće – divno šarenilo boja i ukusa. Poruka koju nekom ovim poklonom ostavljate je, osim divne dekoracije, i želja za dobro zdravlje i zdrav način života. Trešnjica gajbice su univerzalan poklon i za muškarca i ženu, za sve prilike koje možete da zamislite. Imali smo i čestitanja doktorata, venčanja, rođendana, dobrodošlicu za novu bebu i novopečenu mamu, imali smo i gajbice pomirenja, ali i izjava ljubavi. Divno je kad ste u poslu koji zatiče ljude u najlepšem raspoloženju i mami im osmeh na lice. Jer tako svi odreaguju kada ih Trešnjica poklon sačeka ispred vrata.

Cilj i prepoznatljivost

Jako smo mlada firma, radimo tek devet meseci. Cilj nam je da ljudi prepoznaju našu originalost, da nam daju svoje poverenje kroz darovanje jedinstvenih Trešnjica gajbica, a mi ćemo zauzvrat konstantno raditi na sve boljem i bogatijem izboru voćnih dekoracija. Tako da svako u svakom trenutku može izabrati nešto zanimljivo, da iznenadi sebi dragu osobu ili čestita nešto.

Odustala sam od sigurne zone

Koliko postizanje preduzetničkih ciljeva traži odricanja?

Odustala sam od sigurne zone. Prema mom konkretnom iskustvu, ne puno. Najveće odricanje je odustajanje od sigurnosti i zone komfora koju je redovan posao i stalna plata obezbeđivao. Morate biti spremni da ne ide sve glatko od prvog dana, da finansije neće odmah biti pozitivne, jer su ulaganja u startu nešto viša u odnosu na prilive, ali upornim radom dolazite do tačke preloma, kada vaši prihodi počinju da izdržavaju vašu porodicu.

Savet za one koji razmišljaju da napuste stalan posao i postanu preduzetnici

Samo da imaju jasnu ideju i viziju kuda bi išli. Neka varijanta biznis plana, sa idejom o koracima koje će buduća firma preduzeti. I onda nema brige. Vera u sopstvenu ideju, podrška porodice i taj divan osećaj da ste sami svoj gazda, biće dovoljan vetar u leđa u ovim preduzetničkim vodama.

Kako uskladiti privatan život i radno vreme?

Danas je ova vrsta posla mnogo lakša i zanimljivija i za mene i za moju porodicu. Suprug pomaže oko saradnje sa stolarima, osmišljavanju gajbica i finalnoj obradi, kao i ostalim logističkim detaljima. Moji sinovi su tu da sa mamom kupuju voće, biramo jutu ili slamu za oblaganje gajbice, konsultujem ih u vezi fotografija na društvenim mrežama, a pomažu i u isporukama.

Moj posao je u suštini porodična radionica gde svako ima svoju ulogu i obožava je. To je umnogome različito od okruženja koje sam imala u kompanijama.

S druge strane, sve ostale aktivnosti vezano za porodicu se sada ne preskaču, te je mama tu na svakom treningu, posle svakog školskog dana, a duge vožnje biciklom i razgovori su već mala tradicija od kada ne radim non stop.

Similar Posts