Otac ili tata

Otac ili tata, odlučite sami

 

Deca svoja prva saznanja o sebi i svetu dobijaju od roditelja i ta saznanja čine temelj njihovog identiteta. Te informacije slažu u posebne kutije informacija koje kao deca a kasnije ljudi koriste kao putokaze na bitnim i manje bitnim raskrsnicama života.

Otac ili tata, odlučite sami

Počnite rano. Pre trudnoće analizirajte koje vaše osobine ne želite da vaše dete ima, i pokušajte da ih promenite. U trudnoći se uživite u pravljenje planova. Budite prisutni na porođaju. Prepovijajte bebu. Uspavljujte je. Naučite neke priče ili izmislite neku svoju.

Stvorite vreme. Ukoliko radite više od pedeset sati nedeljno, uključujući vreme provedeno u putu, postoji šansa da nećete uspeti kao otac. Očevi moraju da stignu kući na vreme da bi mogli da se igraju, smeju, podučavaju i da golicaju decu.

Uvek se setim nekog Nemca koji je na jednom seminaru pričao kako radi 10 sati dnevno i žuri kući da kupa decu i pročita im priču pred spavanje. Čovek me je oduševio! Srpski tata ufće sa vrata i pada na fotelju kao da je Avalu prekopao:(

Potisnite sebično dete u sebi i posvetite na par godina “slobodno” vreme deci i porodici. Pustite svirke, koncerte, kafiće, kafane, kladionice, utakmice, dočeke… Svega toga će biti i za koju godinu, ali neće biti vaše dece tu, u tom uzrastu, sa tim potrebama.

Izrazite osećanja. Grljenje, držanje, igre golicanja i rvanja mogu da traju do zrelog doba. Mogu se raditi i nežnije stvari – deca uživaju uz tiho pričanje priča, sedenje zajedno, pevanje ili sviranje.

Ukoliko vaši roditelji nisu uspeli da izraze emocije prema vama, i u njima nemate uzor, moraćete sami da naučite kako da pokažete deci da ih volite. Nije lako ali vredi pokušati.

Frustriranost zbog nedovoljne plate, groznog šefa, starih kola, rate kredita, neotplaćenog godišnjeg odmora i ostalih promenljivih kategorija ostavite ispred kućnog praga.

Uživajte u svojoj deci. Eksperimentišite da biste otkrili aktivnost u kojima uživate i vi i deca.

Oslobodite decu pritiska da postižu rezultate, ali insistirajte da doprinose, na primer, u kućnim poslovima. Ograničite ih na jednu ili dve sportske ili neke druge aktivnosti, kako bi imali vremena da prosto budu to što jesu.

Uvek imajte na umu da je dokolica za dete put u introspekciju.

Smanjite jurnjavu naokolo i umesto toga posvetite se šetnji, igri i razgovoru. Izbegavajte preterano takmičenje u bilo kojoj aktivnosti, osim u meri u kojoj je zabavno.

Nikada mi neće biti jasni očevi koji u svakoj igri rasplaču decu. Neprestano učite svoju decu svemu što znate – da je bitna snaga, ali da je isto tako bitna i kontrola.

Pravi muškarac je onaj koji vlada sobom i svojim ponašanjem. On to počinje da uči, barem delimično, dok se rve sa tatom ili ujakom.

Danas, na žalost, sin ne vidi oca kako radi gotovo nikad, a još je ređe da nešto radi zajedno sa njim. Obavite neke kućne majstorije zajedno. Počnite od najobičnije zamene sijalice, pranja automobila, čišćenja podruma…

Nemojte prepuštati teške stvari svojim ženama. Uključite se u donošenje odluka, nadgledajte domaće zadatke i uključite se u rad po kući. Nemojte biti jedno od dece. Slušajte decu i uzmite u obzir njihova osećanja.

Nemojte se “izvlačiti” od obaveza u kući i oko dece raznim izgovorima. To je gore neverstvo od bilo kakve prevare.

Zapamtite da je deci najveći poklon ljubav prema njihovoj majci.

Odgovorite na sledeća pitanja:

Kad mi je dete imalo težak dan?
Kad se dete uzrujalo zbog nečega?
Nabrojte imena detetovih najboljih prijatelja.
Šta najviše ohrabruje Vaše dete?
Kad sam povredio detetova osećanja?
Detetove slabosti i vrline.
Šta motiviše moje dete?
Kad je mom detetu bilo teško u životu?
Znam li većinu detetovih nedavnih razočaravajućih iskustava?
Koliko, u stvari, poznajete svoje dete?

Otac ili tata

Pitate se sada gde sam tu ja? Šta je sa mojim emocijama, mukama, strahovima? Da li muškarac – otac ima pravo da ima strahove, strepnje, glavobolje? Treba li stalno da deluje neustrašivo, autoritativno, namrgođeno, samouvereno? Sme li nekad da “pukne od muke” i rasplače se.

Sve ove emocije su dozvoljene. Takvu sliku nameće naš mentalitet koji mirne savesti treba skloniti po strani. Budite ono što jeste. Iskazujte svoje emocije. Budite svojoj deci tata, najbolji na svetu. Budite svojoj ženi drug, najbolji na svetu.

Širite ljubav u svojoj porodici. U ljubavi nema straha, i vraćamo se na početak, bez ljubavi nema života…

Đurđa Kadijević

Similar Posts