pariz grad svetlosti

Pariz, grad svetlosti i ljubavi

Francuski stil, arhitektura, bulevari, Sena, vrhunska moda i parfemi. Eto razloga da posetite Pariz

Grad koji je čista magija, svima je znan kao grad svetlosti i ljubavi. Metropola svih metropola. Grad u kome je svaka ulica i fasada gotovo roman.

Pariz je san svakog umetnika i mnogih turista, a toliko ispisanih stranica o ovom prelepom gradu i posle toliko vekova ostaje neispričana priča. Nekima predstavlja sve, a svima je nešto nezaboravno i neponovljivo. Ono što je sigurno jeste da čarolija počinje tek kada se u njemu nađete.

U Pariz se dolazi različitim povodima, ali je gotovo ritualna obaveza da se obiđu znamenitosti po kojima je slavna francuska prestonica postala simbol lepote, svetlosti i ljubavi.

Šanzelize, najprestižniji bulevar u Evropi i popularno šetalište prepuno luksuznih radnji, bistroa, kafea i bioskopskih sala, kao i Trijumfalna kapija, ne zna se da li su lepši danju ili noću. Reka nasmejanih turista, prelepi izlozi, vrhunska moda, sve vas mami i šarmira na prvi pogled.

Monmartr, nekada mesto okupljanja umetnika, pre svega slikara a sada jedna od nezaobilaznih tačaka na mapi svakog turiste.

Posetite i druga mesta

Moderna uspinjača vodi do divnog vidikovca u podnožju bazilike Sakre Ker (Svetog srca), posvećena srcu Isusa Hrista. Velelepni hram, koji u apsidi čuva jedan od najvećih mozaika na svetu. To je prikaz Isusa Hrista sa raširenim rukama. Fascinantno! Sa platoa ispred hrama pogled puca na sve strane, ceo Pariz je kao na dlanu. Ovo je druga najviša tačka u Parizu, posle Ajfelovog tornja. Uličice su zatrpane radnjicama sa suvenirima i galerijama. Na svakom koraku su ulični slikari koji nude da vam naprave portret za desetak minuta, prava magija! Tu su i šarmantne kafanice koje mame da sednete i odmorite se bar malo.

Latinski kvart ima posebnu draž. To je deo u kome je šezdesetih godina prošlog veka počela promena sveta. Deo grada prepun malih, ušuškanih bistroa i umornih turista koji užurbano ispijaju kafe i osvežavajuća pića, slažu utiske i šire mape grada u želji da pronađu sledeću lokaciju.

Trg Trokadero, niz bronzanih statua sa obe strane trga i predivni vodoskoci, a u podnožju platoa Ajfelov toranj. Ova lepota zaista hrani dušu.

Ajfelov toranj Redovi za kupovinu karata i ulazak na lift su toliko veliki da bi se izgubilo sigurno par sati a to je u ovom gradu ne suludo, nego čist greh! Ipak, ko ima strpljenja i vremena može se bi to da priušti.

Krstarenje Senom. Romantika je neminovna, kažu da postoji verovanje da ko sa voljenom osobom u zagrljaju prođe ispod mosta Pont Neuf, ljubav će im biti večna. Pa okušajte sreću!

Dragulj gotičke umetnosti je katedrala Notr Dam u Parizu. Crkva posvećena Bogorodici Mariji, pravo je umetničko remek-delo. Njena veličina, grandiozno pročelje i bogatstvo vitražima opravdava status „najpopularnije“ crkve Francuske.

Velelepni Luvr, jedan od najvećih muzeja na svetu. Par sati začas proleti u tom lavirintu umetnosti. U čuvenom krilu Denon se nalazi egipatska zbirka mumija, antičke skulpture i najpoznatije Da Vinčijevo delo „Mona Liza“.

Čarolija zvana Pariz nikad ne prestaje. Pariz se svakodnevno menja, ali ipak ostaje svoj počev od Ajfelovog tornja, pa preko centra „Žorž Pompidu“ do kapije La Defence i staklene piramide ispred Luvra.

Uvek atraktivan i aktuelan.

 

Similar Posts