Polisena i njeno prase – Odiseja

Polisena i njeno prase je zapravo klasičan pustolovni roman u kome su, međutim, ženski likovi osvojili prostor tradicionalno rezervisan za dečake.

 

Priča o pustolovinama dve devojčice, jednog usvojenog praseta, putujućeg cirkusa, nekoliko penzionisanih gusara, strašnim tajnama i izgubljenim princezama.

Jedanaestogodišnja Polisena saznaje da je usvojena i, uz pomoć još jedne devojčice, Lukrecije, kreće u potragu za svojim pravim roditeljima, otkrivajući usput kakav je svet i kakva je ona sama. Sve smo to već sretali u stvaralaštvu za decu, ali je sada predstavljeno s nove tačke gledišta.

Picorno neprestano dovodi svoje heroine u situacije koje ih teraju da se menjaju, rizikuju i otkrivaju sopstveni identitet, odupirući se predrasudama društva i stereotipima o mestu žene u svetu.

Pisac knjige Bjanka Picorno smatra se najznačajnijim savremenim italijanskim piscem za decu i mlade. Napisala je četrdesetak knjiga za decu i mlade, koje su pobrale najznačajnije nagrade i donele joj kandidaturu za Medalju Hansa Kristijana Andersena, zvanu „Mali Nobel“, koja se dodeljuje za životno delo u oblasti stvaralaštva za mlade.

Iako se Bjanka Picorno već smatra klasikom, a njene knjige odavno su ušle u obaveznu lektiru, njena mlada publika je obožava i njene nove knjige iščekuje s velikim nestrpljenjem.

Zaviri u knjigu

Izdavač: Odiseja

 

Similar Posts