Psihosomatika ženskih bolesti

Psihosomatika ženskih bolesti: Miom – od uvrijeđenosti, cista – od ljubomore

Uzrok mnogih ginekoloških problema mogu biti jaki doživljaji.

Mastopatija

Često se javlja kod žena koje brinu o svojoj odrasloj djeci.

Šta raditi?

Prestanite igrati ulogu “majke koja doji”. Odvojite konačno od dojke vaše odrasle bebe i uživajte. Zdravlje mlječnih žlijezda direktno zavisi od vašeg ličnog nivoa sreće. Zato stavite svoje želje na prvo mjesto. Ne odlažite ništa za sjutra. Najvažniji dan u vašem životu je danas.

Endometrioza

Ova bolest se razvija kod žena koje ne znaju kako da se raduju i koje su sklone panici. Osjećaj beznadežnosti života i kao posljedica toga, ravnodušnost prema sebi i svom zdravlju provociraju endometriozu.
Šta raditi?

Živite sa osjećajem da je sva patnja ostala iza vas. Svaki dan, počnite sa mislima o sreći koju već imate.

Miom materice

Ovim se završava dugotrajna uvrijeđenost na svoje bliske, sklonost ka lošem raspoloženju i depresiji. Takvo stanje psihički inhibira razmjenu materija i dovodi do promjena hormonalnog fona.

Šta raditi?

Oprostite svima koji su vas uvrijedili. Prestanite da tražite mane u ljudima. Potražite vrline u njima. Iskreno recite sebi: “Niko mi nije obećao raj na zemlji”. Ne ispoljavajte pretenzije prema bliskim i strancima. Svaka aktivnost koja daje zadovoljstvo, čak i priprema domaćeg pudinga, spasava od depresije.

Psihosomatika ženskih bolesti

Cista na jajniku

Pojavljuje se od pretjeranih strahova. Najčešći od njih je “mene ne vole”. Ljubomora, strah od usamljenosti, želja za konstantnim pojašnjavanjem odnosa sa ljudima – takođe je razlog za pojavu ove bolesti.

Šta raditi?

Shvatite da je većina strahova iz djetinjstva, a vi samo treba da odrastete. Prije svega, postanite potrebni sebi. Uostalom, ako živite – to znači da vas Bog voli. Šta dobro možete da uradite kao odgovor na njegovu ljubav? Ojačajte vjeru u sebe.

Samouverene i hrabre žene

​Erozija grlića materice

Po pravilu, ovo je rezultat uvrijeđnosti na bliske muškarce: muža, oca ili brata. Pretjerana očekivanja i zahtjevi: “on mora”, “on je obavezan”, nesposobnost da se pomiri sa problemima koji su se pojavili zbog “krivice” muškaraca.

Šta raditi?

Spustite traku svojih očekivanja i prestanite da skupljate uvrede. Uglavnom, niko nikome ništa ne duguje. Ako to prihvatite, život će vam se promijeniti na bolje. I još nešto: potražite uzroke svađa i neslaganja u sebi. Jer, žena 80% određuje sudbinu muškarca: njegovo zdravlje, trajanje života. A samo 20% on to sam radi svojim vaspitanjem, fizičkim predispozicijama i nasleđem.

Kandidijaza ili drozd

Ona nastaje zbog stalne želje da se kontroliše situacija i postupci ljudi, zbog uvjerenosti da se samo vi (sa svojim iskustvom) možete nositi sa situacijom.

Šta raditi?

Dopustite voljenima da žive po svojim pravilima. Naučite da poštujete postupke drugih. Štiteći blisle od mogućih grešaka, stojite im na putu. Budite trpeljivi.

Teški klimaks

Dešava se kod žena koje su nezadovoljne svojim životima, sa kompleksom inferiornosti, nagomilanim umorom tokom godina i navikom zanemarivanja sopstvenih interesa.

Šta raditi?

Prihvatite svoje godine kao vrijeme mudrosti. Naučite da uživate u svakom trenutku života. Nađite bliske prijateljice i prijatelje po godinama, zajedno činite dobra djela i obavezno komunicirajte sa mladima. Dobro je ako postoje unuci. Oni imaju svoj životni ritam, ali ste im vi potrebni, a vama – njihova energija. Postavite sebi nove ciljeve, pronađite novi smisao života. Ne gubite vrijeme, počnite stvarati. Napravite nove recepte jela, pišite stihove. Podesite se na dugovječnost.

Hvala sajtu: www.bebamur.com

Similar Posts