valentina tereškova

Valentina Tereškova – 16.06. 1963. godine sovjetska kosmonautkinja Valentina Tereshkova postala je prva žena u svemiru pilotirajući Vostok 6.

Valentina Tereškova rođena je 6. marta 1937. godine u tadašnjem Sovjetskom Savezu. Ona je prva žena koja je bila u svemiru.

Otac joj je poginuo kada je imala dve godine, te je rasla u siromašnoj porodici sa majkom, sestrom i bratom. Zbog velikog siromaštva u kom je živela, u školu je krenula tek sa deset godina.Dok je pohađala srednju tehničku školu, morala je paralelno da radi kako bi zaradila za život.

Sa 20 godina počela je da se bavi sportskim vazduhoplovstvom. Sledeće godine ušla je u program Žena u svemiru, kao volonter. Veoma marljiv rad u programu doneo joj je mogućnost da bude prva žena u svemiru. Pripreme su trajale više od 18 meseci, ali su završene veoma uspešno.

Vostok 6 je 16. juna 1963. godine u 12 časova i 30 minuta bio lansiran sa prvom ženom koja se otisnula u svemir. U orbiti je Tereškova ostala tri dana. Po povratku je dobila Zlatnu zvezdu od tadašnjeg predsednika SSSR-a.

Valentina Tereškova

Postala je član mnogih ženskih asocijacija i zalagala se za ravnopravnost polova do kraja života. Bila je proglašena i za ambasadora dobre volje od strane Ujedinjenih nacija.

Nekoliko meseci nakon svega ona je pronašla i svoju ljubavnu sreću – udala se za kolegu astronauta Andriana Nikolajeva, sa kojim je dobila ćerku Elenu. Njihova ćerkica bila je predmet medicinskog istraživanja, s obzirom da je dete roditelja koji su “posetili” svemir, ali nije pronađeno ništa abnormalno. Razvela se 1982, ali je ponovo pronašla čoveka za sebe i uplovila u brak sa pedijatrom Julijem G. Šapošnikovim.

Postala je član Svetskog saveta za mir 1966. godine, a 1967. i član Vrhovnog sovjeta okruga Jaroslavl. Već 1974. godine postaje predsednica Vrhovnog sovjetskog saveta. Valentina se “okitila” i sa dva Lenjinova ordena i proglašena je za heroja Sovjetskog saveza.

Similar Posts